Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ja till Obamas sjukvårdsreform

- 22/03/2010, 08:29 -
Barack Obama drog en lans till försvar för sin sjukvårdsförsäkringsreform.
1 av 4

Barack Obama drog en lans till försvar för sin sjukvårdsförsäkringsreform.

J. Scott Applewhite/AP/Scanpix

2 av 4

3 av 4

4 av 4

Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Den demokratiska majoriteten i representanthuset röstade till slut igenom president Barack Obamas historiska sjukvårdsreform med sifforna 219-212. "Det här är medborgarrättslagar för 2000-talet."

WASHINGTON. In i det sista var det mycket osäkert om president Barack Obama skulle bestå eldprovet.

– Detta är en seger för USA:s folk och en seger för förnuftet, säger Obama.

Innan honom hade också den demokratiske företrädaren i Vita huset, Bill Clinton, skadeskjutits av samma reform - att ge samtliga amerikaner någon form av offentlig sjukvårdsförsäkring.

Debatten har varit hård om sjukvårdsförsäkringen sedan Barack Obama blev vald till president. Och han har från republikanskt håll anklagats för att vilja socialisera sjukvården. Också många demokratiska kongressledamöter har varit mycket skeptiska.

Men med löften och hot lyckades till slut Vita huset baxa igenom sin reform - olydiga demokrater hotades med att inte kunna räkna med presidentens stöd i någon annan fråga.

Och med röstsiffrorna 219-212 röstade alltså kongressen till slut ja till det lagpaket som godkändes av senaten på julafton.

34 demokrater röstade ändå med republikanerna, mot paketet. Men de som sedan länge förespråkat en allmän sjukvårdsförsäkring såg ett historiskt slag vunnet.

– Det här är medborgarrättslagar för 2000-talet, sa en upprymd demokratisk kongressledamot från South Carolina, James E Clyburn.

Och en påtagligt nöjd Barack Obama kommenterade omröstningen:

– Vi tryckte tillbaka särintressenas inflytande, vi gav inte vika för cynism eller rädsla. I stället bevisade vi att vi fortfarande är ett folk som kan uträtta saker och ting.

Och tillade för att lugna dem som är oroliga för att detta är första steget mot socialism:

– Det här är inte någon radikal reform, men det är en viktig reform.