Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hillary Clinton pressar Israel

1 av 1

Eraldo Peres/AP/Scanpix

Nyheter | 22/03/2010 15:06

Israel måste öppna för att det "finns en annan väg" till fred, menar Clinton.

Efter den senaste tidens diplomatiska krisläge mellan Israel och USA gick Barack Obama nyligen ut och förklarade att krisen bara var "oenighet" och inte påverkar ländernas speciella band.

Ändå går nu USA:s utrikesminister Hillary Clinton ut och sätter hård press på Israel. Situationen somd en är nu är "ohållbar", konstaterar hon. Hon kräver också att Israel gör "svåra men nödvändiga val" och förklarar hur hon ser på Vita husets roll.

– Ansvar att ge ett erkännande när det är befogat och ett ansvar att leverera sanningar när de behövs, säger Clinton enligt BBC, och förklarar att Israel måste se att det "finns en annan väg".

Samtidigt påpekar hon att engagemanget för Israels sak är viktigt för henne.

– Att garantera Israels säkerhet är mer än en policy för mig, det är ett personligt engagemang som aldrig kommer att svikta, säger hon enligt BBC.

Vad gäller bosättningspolitiken förändrar Clintons uttalanden dock ingenting för Israel. Det framgick när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samtalade med sitt kabinett på söndagen:

– Som vi ser det är det samma sak att bygga i Jerusalem som att bygga i Tel Aviv, sa Netanyahu enligt BBC.