Söndag 17 Okt
Stockholm

"Marijuanalegalisering blir vår död"

Nu oroar sig invånarna i Humboldt för den förestående marijuanalegaliseringen i Kalifornien. Den slår mot deras inkomstkälla, menar de.
1 av 6
Nu oroar sig invånarna i Humboldt för den förestående marijuanalegaliseringen i Kalifornien. Den slår mot deras inkomstkälla, menar de. Foto: All Over
2 av 6
Humboldt County vid Kaliforniens nordkust är känt som...
3 av 6
Humboldt County vid Kaliforniens nordkust är känt som... Foto:
Det är företrädesvis i skogiga bergsområden som invånarna odlar sitt gräs i gigantiska trädgårdar i det vilda.
4 av 6
Det är företrädesvis i skogiga bergsområden som invånarna odlar sitt gräs i gigantiska trädgårdar i det vilda. Foto:
...Emerald Triangle - Smaragdtriangeln på grund av dess digra skörd av marijuana.
5 av 6
...Emerald Triangle - Smaragdtriangeln på grund av dess digra skörd av marijuana. Foto:
6 av 6

Invånarna i Humboldt County är inte alls förtjusta i den förestående legaliseringen av marijuana i Kalifornien. De försörjer sig nämligen till stor del på att odla knarkväxten - illegalt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HUMBOLDT COUNTY. Att odla marijuana har länge varit en del av livsstilen i Humboldt County - särskilt på senare år i takt med att skogsindustrin och fiskerinäringen längs med Kaliforniens norra kuststräcka blivit allt mindre lukrativ.

Och nu är invånarna rädda för att benen ska slås undan för deras basnäring - inte av lagens väktare utan av den förestående legaliseringen av marijuana i delstaten Kalifornien.

Stormöte om gräs

På tisdagskvällen slöt invånare, lokala företagare, myndighetsrepresentanter och de som är inblandade i marijuanaindustrin upp till ett aldrig tidigare skådat möte för att bryta den långvariga tystnaden kring kommunens ekonomiska ryggrad: gräs.

– Det är dags att snacka om elefanten i porslinsbutiken, säger arrangören Anna Hamilton till lokaltidningen Times Standard inför mötet.

Hamilton, som bor i huvudorten Shelter Cove, säger att hon är "intimt involverad" i marijuanaindustrin och att hon iakttagit hur marknaden eroderat i takt med att delstaten Kaliforniens marijuanalagstiftning blivit allt mer liberal.

Priserna faller

– Jag har bott här i 20 år och varje gång det har varit debatt, en öppen debatt, om marijuana har fler människor vågat odla mer gräs utan att vara rädda för juridiska konsekvenser. I takt med att det odlas allt mer har priserna fallit. Effekterna på vår lokala ekonomi är mycket drabbande, säger hon.

När marijuanalegalisering i Kalifornien nu inte bara debatteras utan ser ut att bli verklighet - om inte tack vare delstatens lagstiftande församling så genom den folkomröstning som ska hållas i november - menar Anna Hamilton att man måste vidta åtgärder för att skydda invånarna i Humboldt County.

– Vi måste erkänna att i och med att vi har något som utgör en så stor del av vår ekonomi som subventioneras genom att det är olagligt blir detta en ohållbar situation, säger Humboldt Countys borgmästare, Mark Lovelace till Times Standard.

Beslag för miljarder

På senare år har polisen beslagtagit hundratusentals marijuanaplantor i kommunen - de flesta i gigantiska trädgårdar i avlägsna skogsområden i bergen. De områden som gett Humboldt County smeknamnet Smaragdtriangeln.

Rättsvårdande myndigheter uppskattar att skörden i gatuvärde motsvarar många miljarder dollar.

Tillslagen har dock knappast haft någon mätbar effekt på marijuanaodlandet i Humboldt, men antalet beslagtagna plantor ger en uppfattning om industrins storlek.

Marijuanaturism

Invånarna i Humboldt är bra mycket mer oroliga för att lagstiftarna nu tar en annan väg - och legaliserar. Men tisdagskvällens stormöte i kommunen andades ändå optimism.

– Vi måste omfamna marijuanaturism, marijuanaprodukter och tjänster  och marijuana måste bli en del av Humboldt Countys varumärke, säger Anna Hamilton.

Kommentera
Kopiera länk
Dela