- Foto: AP/Scanpix

Ökad risk för kärnvapenkrig

Nordkorea en av de värsta risknationerna.


Risken för kärnvapenkrig är större i dag än den någonsin varit.

Detta trots att USA och Ryssland är mycket nära ett nytt nedrustningsavtal.

Det menar Fredrik Westerlund, forskare på FOI (Försvarets forskningsinstitut), som nyss kommit ut med rapporten Rustningskontroll i det 21 århundradet.

– För USA har kärnvapen i högre grad blivit en risk än en tillgång. Amerikanerna har kommit så långt i utvecklingen av konventionella vapen att kärnvapen i första hand är viktigt för att avskräcka andra länder från att använda sådana vapen mot USA, säger han till SvD.

Risknationerna är inte längre, som under Kalla kriget, USA och Ryssland.

I stället handlar det om Israel, Indien och Pakistan. Samt eventuellt Nordkorea, som tros ha kärnvapen, och Iran, som misstänks försöka tillskansa sig.

– Situationen med Nordkorea är besvärlig för många. Inte minst för USA, som inte vill ha fler länder som går sin egen väg bara för att de kan hota med kärnvapen, säger Fredrik Westerlund till SvD.

Även på fredsinstitutet Sipri anser man att risken är större än någonsin att kärnvapenkrig bryter ut.

– Med fler kärnvapeninnehavare blir det fler konflikter där kärnvapen kan användas. Dessutom får vi inte glömma att USA och Sovjet hade välutbildad personal och byggde upp en infrastruktur så att kärnvapen inte skulle kunna användas av misstag, bland annat med en het linje mellan landets ledare. Jag är inte säker på att de nya kärnvapenstaterna har byggt in samma säkerhetssystem, säger Daniel Nord, biträdande chef på Sipri, till SvD.

 

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!