Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

T-banan sprängd i Moskva – 39 döda

- 29/03/2010, 07:22 -
1 av 4

Anna Shevelyova/AP/Scanpix

Moskvas anrika tunnelbana.
2 av 4

Moskvas anrika tunnelbana.

Wikimedia

3 av 4

ALEXANDER NATRUSKIN/AP/Scanpix

4 av 4

SERGEI CHIRIKOV/AP/Scanpix

SE VIDEO: Självmordsbombare tros ha tagit minst 39 människors liv i Moskvas tunnelbana.

MOSKVA. Ryska nyhetsbyrån Itar-Tass rapporterar att dödssiffran nu är minst 39 personer. Minst 65 personer har skadats. Två kraftiga explosioner skakade Moskvas tunnelbanesystem på måndagsmorgonen.

Halv nio lokal tid smällde det första gången. En halv timme senare, strax före klockan 07 svensk tid, inträffade den andra explosionen på stationen Lubjanka.

– De första uppgifterna som säkerhetstjänsten har gett oss är att det handlar om två kvinnliga självmordsbomare, sa Moskvas borgmästare, Jurij Luzjkov, till journalister på plats vid en av t-banestationerna.

Enligt tidningen Ria Novosti dog 15 människor inne i tåget och 11 som stod på plattformen. Tidningen hänvisar till räddningsdepartementet och skriver att explosionen ska ha inträffat ombord på tåget.

Uppemot 20 människor rapporteras ha skadats i de två attackerna.

Federala åklagare har inlett en brottsutredning om "terrorism", uppger en talesman för åklagarämbetet.

Ännu har ingen grupp påtagit sig ansvar för terrordåden, men misstankarna riktas redan mot norra Kaukasus.

Senast den ryska huvudstaden drabbades av terrorattentat i tunnelbanan var i augusti 2004. Då sprängde sig en kvinnlig självmordsbombare utanför en t-banestation och tog tio människor med sig i döden.

Den gången tog tjetjenska rebeller på sig skulden för dådet.