Söndag 2 Okt
Stockholm

Skräpmat påverkar hjärnan som heroin

Att käka skräpmat liknas vid att använda heroin i en ny amerikansk studie.
Att käka skräpmat liknas vid att använda heroin i en ny amerikansk studie. Foto: M. Spencer Green/AP/Scanpix

Är du en sån som tvångsmässigt tuggar i dig två Big Mac på raken? Ny forskning tyder på att din hjärnaktivitet förändras av högkalorimat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JUPITER. Att äta fet mat triggar delvis samma beroendelika reaktioner i hjärnan som heroin visar en ny studie på råttor.

När amerikanska forskare erbjöd råttor att äta högkalorimat som bacon, korv, tårta och choklad som generöst utportionerat tilltugg till mer hälsosam, men mindre aptitretande, föda överkonsumerade djuren kalorier, gick snabbt upp i vikt och fortsatte att äta för mycket.

Till och med när de visste att de fick en elchock varje gång de närmade sig maten.

Råttor som getts en hälsosam diet med begränsad tillgång till skräpmat slutade äta maten när de lärt sig att en elchock medföljer den.

Som heroin

Studien, som publiceras i majnumret av vetenskapstidskriften Nature Neuroscience, pekar på likartade förändringar i hjärnans belöningssystem hos både överviktiga och narkotikaberoende labbråttor.

– Dessa data är, såvitt vi vet, det starkaste stödet för tanken att överkonsumtion av fet mat kan vara lika beroendeframkallande som drogmissbruk - och att det verkar genom samma mekanismer, säger medförfattaren Paul Kenny, neurobiolog vid Scripss Research Institute i Jupiter i Florida.

Att äta mat utlöser dopamin och ju mer som dopamin som frigörs desto större blir tillfredställelsen.

Stora risker

En teori går ut på att vissa människor behöver ta in ett överflöd av belönande substanser - som mat eller droger - för att uppleva samma nivå av tillfredställelse som genomsnittliga människor.

Men att belöna sig själv kan vara förenat med stora risker. Som försöksråttorna visade när de trots elstötar fortsatte att konsumera den onyttiga maten.

– Med andra ord går det nästan bortom din kontroll och du fortsätter att använda drogen trots att du verkligen inte borde det, säger Paul Kenny till australisk teve.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.