Värnpliktiga kränks regelbundet

Man urinerar i varandras lokaler. Sexuella trakasserier är vardag. Välkommen till lumpen!


Vill du få din säng pissad på? Vill du bli utsatt för upprepade sexuella trakasserier? Vill du höra att det finns vissa sysslor som helt enkelt är ”negergöra”?

Välkommen till den svenska försvarsmakten!

Rapporter om kränkningar inom den svenska värnplikten brukar dyka upp med en lagom regelbundenhet. Precis som rapporter angående pennalism på privata internatskolor med unkna värderingar eller rapporter om mobbning inom idrottsrörelsen. Hur mycket det än diskuteras, hur mycket det än vrids och vänds på verkar det alltid finnas utrymme för pennalismens fula tryne att dyka upp igen. På precis samma plats som förut.

Den här gången är det Norrbottens regemente I19 som utmärker sig efter att ha blivit granskade av Värnpliktsrådet.

"Värdegrundspaus"

Värnpliktsrådet genomförde 2008 fyra besök på I19 och har träffat såväl regementsledningen som chefer på bataljons-, kompani- och plutonsnivå. Rådet har även träffat förtroendevalda värnpliktiga vid flera tillfällen. I19:s utbildningsbataljoner är pansarbataljonen i Boden och arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, uppger Norrbottens-Kuriren.

Trots att förbanden får bra betyg för sina utbildningar rapporteras det om en hård jargong mellan värnpliktiga, en jargong som befälen blundar för och ibland till och med uppmuntrar och deltar i.

Rådet har haft kontakt med värnpliktiga som blivit kränkta både av befäl och andra värnpliktiga på grund av sexualitet, etnicitet eller religion. I en del fall har även plutonchefen förklarat att plutonen tar värdegrundspaus, uppger Norrländska Socialdemokraten.

Bland annat har det hänt att värnpliktiga urinerat i varandras lokaler till följd av den negativa stämning som eggas upp mellan olika förband.

Sexuellt ofredande

Det är inte bara Norrbottens regemente som har drabbats av skandaler under senare tid. Under loppet av sju månader förra året gjordes fyra anmälningar av sexuellt ofredande på ett och samma regemente i Skaraborg.

– Det är mycket beklagligt att detta har inträffat. Ingen ska behöva uppleva någon form av kränkningar under sin värnplikt. Alla ska känna tillit och förtroende för varandra och respekt för den personliga integriteten. Det är allas ansvar i allmänhet men vårt ansvar i synnerhet att se till att skapa den miljön säger regementschef Ronald Månsson i ett uttalande på försvarsmaktens hemsida.

På Skaraborgs regemente P4 utbildas både kvinnor och män och många av dem specialutbildas för att kunna sättas in vid internationell tjänstgöring. Att det frodas en atmosfär där den här typen av händelser uppenbarligen kan ske gång på gång är alarmerande, särskilt när det rör militär personal som kan komma att representera Sverige i internationella sammanhang.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!