Här syns han tillsammans med sin fru, Maria.
1 av 2
Här syns han tillsammans med sin fru, Maria. - Foto: Alik Keplicz/AP/SCANPIX
Polens president Lech Kaczynski är död.
2 av 2
Polens president Lech Kaczynski är död. - Foto: Alik Keplicz/AP/SCANPIX

Polens president död i flygkrasch

Upp emot 96 människor omkom när ett plan kraschade i den ryska staden Smolensk. Bland de omkomna finns Polens president.


SMOLENSK. Det polska utrikesdepartementet har bekräftat att polens president, Lech Kaczynski, var ombord på det plan som kraschade i Smolensk, klockan 10.56 lokal tid.

Dessutom fanns presidentens fru Maria Kaczynski ombord på planet tillsammans med andra högt uppsatta tjänstemän, bland annat den polska riksbankschefen samt vice talmannen Jerzy Smajdzynski.

Totalt befann sig 88 polska statstjänstemän ombord. Dessutom förolyckades åtta ur flygpersonalen vid kraschen.

Planet, en Tupolev Tu-154, var på väg in för landning på flygplatsen Severny i Smolensk när något gick fel.

– Vid inflygningen hann den polske presidentens plan aldrig nudda landningsbanan. Enligt vad vi vet nu fastnade planet i en träddunge, störtade och slets i bitar. Ingen har överlevt katastrofen, säger Smolenskområdets guvernör Sergej Anufijev, enligt RT.

Vid landningstillfället rådde mycket dåligt väder och det var dimmigt. Enligt uppgift försökte piloten att landa planet fyra gånger innan kraschen.

Den ryska presidenten Dmitry Medvedev har redan tillsatt en kommission som leds av premiärministern Vladimir Putin för att finna orsaken till olyckan.

Den polska presidenten var på väg till en minnescermoni i Katyn för att hedra 20 000 polska soldater som massavrättades av den ryska armén under andra världskriget.

Bland de sörjande finns presidentens dotter, Marta, och två barnbarn.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.