Stockholm

Kina tvångssteriliserar 10 000

Kommunistregimen i Kina tvångssteriliserar nu befolkningen - det finns för många barn, tycker de.
Kommunistregimen i Kina tvångssteriliserar nu befolkningen - det finns för många barn, tycker de. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Under tjugo dagar planerar Kina att sterilisera närmare 10 000 människor som inte följer regeln om bara ett barn per familj.   


Läs mer

PEKING. Läkare arbetar dygnet runt med att uppfylla kommunistregimens önskan om att sterilisera – med tvång om nödvändigt – närmare 10 000 män och kvinnor som brutit mot regimens barnpolicy.

Just nu hålls runt 1 300 människor hålls inlåsta mot sin vilja för undervisas i reglerna som gäller familjestorlek.

Den tjugo dagar långa kampanjen siktar på att sterilisera 9 559 människor i provinsen Puning, som befolkas av 2,3 miljoner.

– I morse bönade och bad min fru myndigheterna att vänta för att hon har mens. Men de väntar inte en dag, säger Zhang Lizhao, som har två barn, till The Times.

Föräldrar till illegala barn har tidigare straffats hårt i regionen. Bland annat nekas sådana familjer att bygga hus. Illegala barn har tidigare också nekats registrering vilket har inneburit att de nekas hälsovård och utbildning.

Men det har visat sig fungera dåligt. Därför genomför nu regimen tvångssterilisering. Hittills har närmare hälften steriliserats.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.