Det här är Gazaremsan

Israeliska trupper kontrollerar Gazas luftrum, gränser och kustlinje.


Gaza är en liten kustremsa på gränsen mellan Egypten och Israel. Området tillhör Palestina och är ungefär lika stort som västkustön Orust. Gaza har cirka 1 500 000 innevånare.

Enligt en beräkning som FN gjorde 2007 ligger arbetslösheten på ungefär 50 procent. Internationella sanktioner och Israels restriktioner har på många sätt hindrat en ekonomisk utveckling, vilken till stor del baseras på jordbruk.

Politik

Gazaremsan var ockuperad av israeliska soldater från 1967 till 1993, då förhandlingarna om Osloprocessen avslutades; de israeliska trupperna skulle dra sig tillbaka och området skulle lämnas över till palestinska myndigheter. Men många frågor och problem förblev olösta.

Trots att en palestinsk regering valdes 1996 fanns israeliska bosättningar kvar till 2005. Hamas, en palestinsk politisk fraktion, tog över styret av Gaza i juni 2007. Den förra presidenten, Mahmoud Abbas, och hans parti Fatah trycktes undan men har fortfarande kontroll över Västbanken. Hamas har betecknats som en terroristorganisation av USA.

Än i dag är det Israel som kontrollerar Gazas gränsövergångar, kustlinje och luftrum.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.