Det här är Gazaremsan

- 09/01/2009, 11:48 -

Israeliska trupper kontrollerar Gazas luftrum, gränser och kustlinje.

Gaza är en liten kustremsa på gränsen mellan Egypten och Israel. Området tillhör Palestina och är ungefär lika stort som västkustön Orust. Gaza har cirka 1 500 000 innevånare.

Enligt en beräkning som FN gjorde 2007 ligger arbetslösheten på ungefär 50 procent. Internationella sanktioner och Israels restriktioner har på många sätt hindrat en ekonomisk utveckling, vilken till stor del baseras på jordbruk.

Politik

Gazaremsan var ockuperad av israeliska soldater från 1967 till 1993, då förhandlingarna om Osloprocessen avslutades; de israeliska trupperna skulle dra sig tillbaka och området skulle lämnas över till palestinska myndigheter. Men många frågor och problem förblev olösta.

Trots att en palestinsk regering valdes 1996 fanns israeliska bosättningar kvar till 2005. Hamas, en palestinsk politisk fraktion, tog över styret av Gaza i juni 2007. Den förra presidenten, Mahmoud Abbas, och hans parti Fatah trycktes undan men har fortfarande kontroll över Västbanken. Hamas har betecknats som en terroristorganisation av USA.

Än i dag är det Israel som kontrollerar Gazas gränsövergångar, kustlinje och luftrum.

Skrivet av: