Stockholm

Vulkanen ger sig inte - nytt askmoln på väg

. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Utbrottet på måndagen var kraftigare än vad man trott. Och utlöste ett nytt askmoln på väg att dra in över Storbritannien.


Läs mer

Den isländska vulkanen Eyjafjallajökull har inte fått nog. I natt släppte den ut ytterligare ett stort askmoln i riktning mot Storbritannien och de 400 000 britter som strandats på grund av vulkanaskan i luften och som skulle ha evakuerats under natten och dagen får vänta.

Brittiska luftfartsverket anser nu att läget förvärrats och väntar med att lyfta flygförbudet i det brittiska luftrummet.

Nats - den brittiska flygsäkerhetskontrollen - tror nu att skotska flygplatser kan öppna under morgonen och luftrummet över England öppna kring lunch. Dock inte så långt söderut som Londons flygplatser. Nordirland är ett "osäkert" område.

– Vulkanutbrottet i Island har förstärkts och ett nytt askmoln sprider sig söderut och österut mot Storbritannien, säger Nats.

I Norge har myndigheterna beslutat att på nytt stänga luftrummet i de sydvästra delarna av landet sedan ett nytt askmoln nått fram till Vesterlandet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Klockan åtta på morgonen satte sig svenska luftfartsverket i ett sammanträde med de europeiska kollegorna i Eurocontrol. Med grund i de olika progonoserna tar luftfartsverket sedan ställning till om det svenska luftrummet ska vara öppet eller stängt.

– Jag vet inte hur snabbt vi kommer med beslut. Är det solklara besked kommer det före halv nio, säger Björn Stenberg på LFV:s pressjour.

I ett möte på måndagskvällen med EU:s transportministrar la man upp en plan för att reducera flygrestriktionerna över den europeiska kontinenten. Man har delat upp luftrummet i tre olika kategorier: ett förbjudet område, luftkorridorer "med viss kontaminering" och öppna zoner utan säkerhetsbegräsningar.

– Från och med i morgon bitti borde vi se allt fler plan som är redo att lyfta, sa EU:s transportkommissionär Siim Kallas i går kväll.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.