Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vulkanen ger sig inte - nytt askmoln på väg

- 20/04/2010, 08:30 -

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Utbrottet på måndagen var kraftigare än vad man trott. Och utlöste ett nytt askmoln på väg att dra in över Storbritannien.

Den isländska vulkanen Eyjafjallajökull har inte fått nog. I natt släppte den ut ytterligare ett stort askmoln i riktning mot Storbritannien och de 400 000 britter som strandats på grund av vulkanaskan i luften och som skulle ha evakuerats under natten och dagen får vänta.

Brittiska luftfartsverket anser nu att läget förvärrats och väntar med att lyfta flygförbudet i det brittiska luftrummet.

Nats - den brittiska flygsäkerhetskontrollen - tror nu att skotska flygplatser kan öppna under morgonen och luftrummet över England öppna kring lunch. Dock inte så långt söderut som Londons flygplatser. Nordirland är ett "osäkert" område.

– Vulkanutbrottet i Island har förstärkts och ett nytt askmoln sprider sig söderut och österut mot Storbritannien, säger Nats.

I Norge har myndigheterna beslutat att på nytt stänga luftrummet i de sydvästra delarna av landet sedan ett nytt askmoln nått fram till Vesterlandet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Klockan åtta på morgonen satte sig svenska luftfartsverket i ett sammanträde med de europeiska kollegorna i Eurocontrol. Med grund i de olika progonoserna tar luftfartsverket sedan ställning till om det svenska luftrummet ska vara öppet eller stängt.

– Jag vet inte hur snabbt vi kommer med beslut. Är det solklara besked kommer det före halv nio, säger Björn Stenberg på LFV:s pressjour.

I ett möte på måndagskvällen med EU:s transportministrar la man upp en plan för att reducera flygrestriktionerna över den europeiska kontinenten. Man har delat upp luftrummet i tre olika kategorier: ett förbjudet område, luftkorridorer "med viss kontaminering" och öppna zoner utan säkerhetsbegräsningar.

– Från och med i morgon bitti borde vi se allt fler plan som är redo att lyfta, sa EU:s transportkommissionär Siim Kallas i går kväll.