Muhammedtecknaren Kurt Westergaard hotades till livet av en yxbeväpnad man i sitt hem.
Muhammedtecknaren Kurt Westergaard hotades till livet av en yxbeväpnad man i sitt hem. - Foto: MIRIAM DALSGAARD/Scanpix

Muhammedtecknare får foten

Jyllands-Posten var tidningen som publicerade de omtalade karikatyrerna och utlöste Muhammedkrisen som skakade Danmark och världen hösten 2005. Nu sparkar de Muhammedtecknaren Kurt Westergaard.


KÖPENHAMN. Danmark i allmänhet och den danska tidningen Jyllands-Posten i synnerhet blev i september 2005, efter att man publicerat de vitt omtalade Muhammedkarikatyrerna, i den muslimska världen symbol för islamofobin i Europa.

Men nu gör man sig av med tecknaren Kurt Westergaard, som ritade den mest kontroversiella av karikatyrerna på profeten Muhammed. Den som skildrade honom som terrorist.

– Det är en påtvingad ledighet men det ser väldigt mycket ut som om jag blivit pensionerad, säger den 75-årige tecknaren som själv har arbetslusten kvar.

Han tror att Jyllands-Posten vill göra sig av med honom "av säkerhetsskäl".

– Det är synd. Jag har blivit en för tung börda och en mycket stor säkerhetsrisk, säger han.

Den 1 januari i år attackerades Kurt Westergaard av en dansksomalier i sitt hem i Århus. Mannen, en anhängare till den somaliska al-Qaidagrenen al-Shabaab, var utrustad med yxa och kniv, när han bröt sig in i huset.

Westergaard, som står under särskild polisbevakning, hann dock sätta sig i säkerhet.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Strömmer: Krävs väldigt ingripande mått och steg

1 timme sedan
Sverige har fortsatt stora problem med utsatta områden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). Det är ett misslyckande för helt vårt samhälle, säger han.

Klart med regelverk för framtida mediestöd

1 timme sedan
Regeringen har klubbat en förordning om mediestöd, som ska börja gälla vid årsskiftet. Men hela regelverket presenteras i din detalj först på lördag.