1 av 2
- Foto: Francisco Kjolseth/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Douglas C. Pizac/AP/Scanpix

Mördare krävde arkebusering - fick sin vilja igenom

Utah enda delstaten där det är möjligt att bli avrättad av arkebuseringspatrull.


Ronnie Lee Gardner, 49, i Utah är dömd för att mördat en advokat för 25 år sedan vid ett rymningsförsök som slutade i en eldstrid med polisen.

När hans avrättning skulle verkställas begärde han att få skjutas ihjäl av en fem man stark arkebuseringspatrull, en metod som bara i teorin fortfarande finns kvar i Utah. Det vanliga är att avrättningar sker via en dödlig giftinjektion.

Önskemålet kan vara ett sätt att försöka få avrättningen uppskjuten eftersom Gardner valde metoden först efter att alla möjligheter att överklaga domen prövats.

Den här domaren godkände dock arkebuseringsbegäran. Det är fjärde gången en domare skriver under en verkställan av Gardners dödsdom och avrättningen väntas nu bli verklighet.

Avrättningen blir den första i Utah sedan 1999 och blott den tredje som via arkebusering sedan Utah återinförde dödsstraff 1976, uppger Daily Mail.

Utah är den enda amerikanska delstatten som fortfarande har med arkebusering som ett val för den dömde i sin lagstiftning.

USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.