Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama: Oljan får BP betala för

- 03/05/2010, 08:21 -
1 av 2

Eric Gay/AP/Scanpix

2 av 2

Charles Dharapak/AP/Scanpix

USA:s president tydlig om vem som får plocka upp notan för oljekatastrofen.

NEW ORLEANS. Inte många år efter att staden drabbades av katastroforkanen Katrina har den lilla fiskebyn Venice vid delstaten Louisianas träskområdens yttersta spets blivit oljekatastrofens inofficiella huvudstad.

Och på söndagen besökte president Barack Obama området för att ge sitt stöd.

– Jag tror det amerikanska folket, särskilt människorna här nere vid golfen, nu är medvetna om att vi har att göra med en massiv miljökatastrof, måhända utan motstycke, sa Obama.

Presidenten var noga med att peka finger åt oljejätten BP som äger den läckande källan och arbetade med den nu havererade plattformen.

– Så låt mig vara tydlig. BP är ansvarigt för den här läckan. BP kommer att få betala räkningen.

Barack Obamas sedvanliga optimism lös med sin frånvaro. Det var ett dystert besked han gav Louisianas hårt prövade invånare:

– Oljan som fortfarande läcker från källan kan skada ekonomin och miljön i våra delstater vid golfen allvarligt. Och den kan bli kvar länge. Den kan äventyra levebrödet för tusentals amerikaner som lever här.