Konservativa leder i brittiskt val

Toryledaren David Cameron leder stort. Men kan inte bilda egen majoritet som det ser ut nu.


LONDON. Det dramatiska brittiska valet har inte tappat i spänning trots att de sista väljarna nu lagt sina röster.

Enligt vallokalsundersökningar leder det konservativa Tory stort. Men ändå kan de inte bilda egen majoritet.

Kometen Liberaldemokraterna lyckades trots all "Cleggmania" kring partiledaren Nick Clegg - efter hans isbrytande insats i den första tevesända debatten - inte penetrera det brittiska valsystemet som premierar de stora partierna.

Liberaldemokraterna tappar mandat i det brittiska parlamentet. Det beror på att valkretsarnas parlamentsledamöter röstas fram i majoritetsval - vinnaren tar allt.

Nick Clegg kan ändå glädja sig åt att förmodligen bli kungamakare i ett parlament där inget av de stora traditionella partierna, Tories och Labour, får egen majoritet.

Clegg har lovat att stödja det parti som vinner flest röster.

Tories får enligt vallokalsundersökningen 307 mandat, Labour 255 och Liberaldemokraterna 59 samt övriga partier 29 mandat.

För premiärminister Gordon Browns del innebär det förmodligen att han får flytta ut ur premiärministerbostaden på Downing Street 10 och för Labours del att den regeringsperiod som inleddes med Tony Blairs valseger 1997 är slut.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.