Svenskarna har varit häktade i ett år

Sitter i häkte på Filippinerna misstänkta för sexbrott. Riskerar livstids fängelse.


CAGAYAN DE ORO. Svenskarna Stefan Sederholm, 29 och Andreas Solimo, 34, riskerar livstids fängelse på Filippinerna, skriver Aftonbladet.

Sedan ett år tillbaka är de häktade misstänkta för människohandel.

– Det är påhittade anklagelser mot oss, säger Andreas till Aftonbladet.

Men innan dom avkunnas kan det dröja flera år och nu försöker svenska myndigheter ingripa för att skynda på.

Svenskarna greps vid ett tillslag i Cagayan de Oro i samband med att 18 kvinnor - mellan 18 och 25 år gamla - hade cybersex framför webbkameror.

– Det här är första gången som vi slagit till mot ett cybersexnäste av det här slaget i Mindanao. Vår utredning visar att det här är en storskalig operation där man använt sig av högteknologisk utrustning. De flesta kunderna och inblandade är utländska medborgare, sa Jaime Justo Yap, lokal polischef, efter tillslaget till Inquirer.

Svenskarna ansvarade enligt egen utsago för tekniken.

– Vi satt på flyget vid tillslaget. När vi kom till hotellet dök fem beväpnade poliser upp och krävde att vi skulle följa med till lokalen där tillslaget skett. De ville få oss att skriva på att vi gripits på plats för att legalisera en arrestering enligt filippinsk lag. Vi vägrade, säger Stefan Sederholm till Aftonbladet.

Cybersex är inte olagligt på Filippinerna men polisen rubricerar verksamheten som "human trafficking" - människohandel.

Bland annat för att kvinnorna inte fått lämna lokalen under sina arbetspass på åtta timmar.

Brottet kan ge livstids fängelse.

- Vi har inte haft något med kvinnorna att göra utan enbart hjälpt till med det datatekniska som konsulter. Och vi tog reda på att cybersex var lagligt innan vi tog jobbet, säger Andreas Solimo till Aftonbladet.

För tio kronor minuten kunde köpare runt om i världen chatta med sexmodellerna när de poserade inför webbkameror.

Nu sitter Stefan och Andreas i en cell tillsammans med sju andra fångar på 18 kvadratmeter. De oroar sig för att tyna bort.

– Vid mitt besök i fängelset satt där en häktad kines som lär ha väntat fem år på rättegång, säger minister säger minister Sven Malmberg, ansvarig för Filippinerna vid svenska ambassaden i Bangkok, till Aftonbladet.

– Väntan håller på att knäcka oss, säger de båda svenskarna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!