Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen gör upp med rödskjortorna

- 10/05/2010, 16:04 -

Wong Maye-E/AP/Scanpix

De oppositionella rödskjortorna tycks ha slutit ett avtal med regeringen.

BANGKOK. De så kallade rödskjortorna - som i flera veckors tid har upptagit gatubilden i Bangkok med sina protester mot regeringen - har förhandlat med regeringen och tycks ha nått en uppgörelse.

Deras företrädare uppger nu, enligt nyhetsbyrån Reuters, att de går med på regeringens tidsplan för när parlamentet ska upplösas.

Samtidigt har Thailands vice premiärminister, Suthep Thaungsuban, gått med på att träffa polisens utredare för att diskutera sammandrabbningen mellan polis och demonstranter den 10 april som slutade med att 25 personer dog och hundratals skadades.

Suthep Thaungsuban var formellt högste ansvarig och rödskjortorna har krävt att han ska överlämna sig till polisen.

– Vice premiärminister Suthep ska till ministeriet för särskilda utredningar i morgon (tisdag) för att ta del av anklagelserna mot honom, säger regeringstalesmannen Panithan Wattanayagorn.

Rödskjortorna säger att demonstrationerna fortsätter tills deras egen tevekanal tillåts återuppta sändningarna och vice premiärministern befinner sig i polisens förvar.

Regeringsmotståndarna håller också premiärminister Abhisit Vejjajiva ansvarig för dödsskjutningarna den 10 april - men tycks nöja sig med vice premiärministerns huvud på ett fat.

– När Suthep överlämnat sig själv kommer vi att skingra oss och återvända hem, sa en av rödskjortornas ledare, Nattawut Saikua, till Reuters på måndagen.