Stockholm

Kines friad efter tio år på kåken - mordoffret lever

Två grannar hamnade i luven på varandra. Efter ett slagsmål flydde den ene - i tron att ha dödat den andre - som dömdes för mord.
Två grannar hamnade i luven på varandra. Efter ett slagsmål flydde den ene - i tron att ha dödat den andre - som dömdes för mord. Foto: All Over

En kinesisk man som tillbringat de senaste tio åren bakom galler har frikänts efter att den man han ska ha mördat hittats i livet.


Läs mer

SHANGQIU. Zhao Zuohai hade bråkat med sin granne och åtalades för mord när en illa sargad kropp utan huvud dök upp 18 månader senare.

Zhao Zuohai dömdes till 29 år i fängelse - och har hunnit avtjäna nästan tio.

Men nu är han fri. Detta sedan hans granne, Zhao Zhenshang, plötsligt dök upp i hembyn i Henanprovinsen för att ansöka om socialbidrag.

Han hade flytt efter bråket - i tron att han dödat Zhao Zuohai.

Zouhais bror har hela tiden hävdat att han sitter oskyldigt inspärrad. Det enda beviset var en bekännelse - som framkallats av polisen efter att de tvingat honom att dricka chilispetsat vatten och avfyrat fyrverkeripjäser ovanför hans huvud för att få honom att erkänna.

Yu Fangxin, Zhao Zuohais svåger, uppger för China Daily att han av "någon högt uppsatt person" ombetts att inte tala med media.

– Ett utredningsteam från Peking har anlänt till byn. Jag har fått höra att min svåger släpps från fängelset vilken dag som helst, säger Yu.

Fällande domar i Kina bygger ofta på erkännanden vilket ger polisen starka incitament att använda våld för att tvinga fram dem.

Henans provinsdomstol har beordrat en utredning kring fallet och de ursprungliga domarna ska straffas.

Zhao Zuohai dömdes initialt till döden, men hans straff omvandlades till 29 år i fängelse.

Under tiden bakom galler gifte hans fru om sig och hans barn är bortadopterade.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.