1 av 2
I delstaten Virginia sitter ett tiotal rastafaritroende fångar med dreadlocks i isoleringsceller.
2 av 2
I delstaten Virginia sitter ett tiotal rastafaritroende fångar med dreadlocks i isoleringsceller.

Rastafarifångar isoleras i tio år för sina flätor

Kriminalvården i Virginia låter interner som tillhör rastafarireligionen och vägrar klippa flätorna tillbringa mer än tio år i isoleringsceller.


JARRATT. Kendall Gibson ser på pappret ut att vara en av delstaten Virginias farligaste fångar.

I mer än tio år har han varit inlåst i isoleringscell vid Greensville Correctional Center.

23 timmar om dygnet tillbringar han i en cell lika stor som en bensinmackstoalett, skriver nyhetsbyrån AP.

Många av de farligaste och mest störda brottslingar i landet passerar revy på isoleringsavdelningen. Kendall Gibson blir kvar.

Han är där, som han uttrycker det, inte på grund av sina brott utan på ett brott han inte har för avsikt att begå. Ett brott mot sin gud.

Gibson bär som alla rastafaris dreadlockflätor. Och han vägrar klippa av dem.

Det är håret som gör Kendall Gibson - och ytterligare minst ett tiotal fångar i delstaten - som enligt Virginias kriminalvårdsmyndighet till ett livsfarligt hot.

Regeln infördes den 15 december 1999. Fångar ställdes inför valet att låta flätorna falla och raka skäggen eller placeras i isolering.

Från början var 40 fångar inlåsta på grund av rastaflätor. 2003 hade ett antal interner stämt staten och kvar fanns då 23 kvar i isolering.

Stämningsansökan avvisades av en domstol.

Vissa bröt ihop på grund av trycket. Aldrig få träffa sina älskade, aldrig få tillgång till utbildningsprogram eller religiösa ceremonier.

Andra lämnade fängelsena.

Det är svårt att säga hur många exakt som är kvar i isolering. Nyhetsbyrån AP har lyckats få bekräftat att minst tio rastafarier kvarstår i isolering.

Alla fixar inte den psykiska pressen, säger Gibson. Några äts upp av väggarna.

– Folk frågar mig hur jag kan le på ett ställe som är så negativt. Rastafariguden, Jah, är mitt svar. Utan Jah i mitt liv hade jag aldrig klarat det, säger Kendall Gibson.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.