Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

David Cameron ny premiärminister

- 12/05/2010, 08:50 -
1 av 2

Simon Dawson/AP/Scanpix

2 av 2

Sang Tan/AP/SCANPIX

Torypartiets David Cameron får bilda regering.

LONDON. Efter 13 år i opposition har det konservativa Torypartiet återintagit premiärministerns bostad på 10 Downing Street.

I samma ögonblick som partiledaren David Cameron på tisdagskvällen svarade ja på drottning Elizabeths fråga om han är beredd att mantla ansvaret som premärminister svors han in på posten och blev drottningens 13:e premärminister.

Detta sedan Labourledaren Gordon Brown sett spelet förlorat och avgått och Liberaldemokraternas Nick Clegg sett sig tvingad att sluta en uppgörelse med Tories.

En uppgörelse om regeringsmakten med Tories satt långt inne för många Liberaldemokrater och Cleggs företrädare på partiledarposten, Paddy Ashdown, varnade partiet för att vända sig högerut.

– En majoritet av britterna, 51 procent, har röstat på progressiva partier, påminde Ashdown.

Men även om Liberaldemokraterna står närmare Labour når de två partierna ingen majoritet i parlamentet - där vinnaren tar allt i enmansvalkretsar - och många seniora liberaldemokrater har avfärdat talet om en Labour/Libdem-koalition som verklighetsfrånvänt.

Av Tories och David Cameron har Liberaldemokraterna fått löfte om en folkomröstning om valsystemet - som kraftigt missgynnar Liberaldemokraterna.

Dessutom får det eviga tredjepartiet för första gången på 65 år ta plats i regeringen.

Nick Clegg blir vice premiärminister och ytterligare fyra partikamrater får ministertaburetter.