Europaparlamentet i Strasbourg "röstar ja" til Ipad.
1 av 2
Europaparlamentet i Strasbourg "röstar ja" til Ipad. - Foto: THIERRY CHARLIER/AP/Scanpix
Ipaden är poppis som bara den.
2 av 2
Ipaden är poppis som bara den. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix

Europaparlamentariker får gratis Ipad

Brysselpolitikerna belönar sig själva med varsin Ipad - så fort den landar på den europeiska marknaden. Gunnar Hökmark (m) jublar.


BRYSSEL. Finanskris eller ej. Klart ledamöterna i Europaparlamentet ska ha varsitt exemplar av Apples nya prestigefulla handdator - Ipaden.

Så fort den släppts på europeiska marknaden.

Givetvis på skattebetalarnas bekostnad.

Det europeiska parlamentets administrativa avdelning har öronmärkt 51,33 miljoner kronor för ett "IT-mobilitetsprojekt", skriver brittiska Times.

Samtliga 736 EU-parlamentariker ska bli "uppkopplade" och Ipaden är det givna valet för finsmakarna i maktens korridorer.

Ipaden kommer, när den släpps på europeiska marknaden den 28 maj, vara ohyggligt eftertraktad - inte bara i Bryssel. Och uppskattas kosta cirka 6 000 kronor vardera.

I USA såldes en halv miljon exemplar under den första veckan efter lanseringen tidigare i år.

Marta Andreasen - ledamot för det EU-kritiska UK Independence Party - är inte nöjd med det hon uppfattar som sedvanligt slöseri.

– De säger att Ipaden kan skära på kostnader eftersom de inte är dyra och vi kan vara uppkopplade utanför kontoret eller på semestern. Men många av de äldre ledamöterna vet inte ens hur de ska använda internet, säger hon till Times.

– Det verkar helt onödigt. Särskilt när europeiska skattebetalare har så dåliga tider framför sig.

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker för de svenska moderaterna, tycks däremot vara påtagligt förtjust.

Till Realtid säger hans assistent, Per Heister:

– Gunnar visste inte om detta, men blev väldigt upphetsad och frågade när de kommer, säger Heister när han frågat Hökmark huruvida Times uppgifter stämmer.

Enligt Heister äger Gunnar Hökmark en Iphone som han köpt på egen hand. Liksom sin bärbara dator.

EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.