Fredag 1 Jul
Stockholm

"Bästa partiet" vann val på isbjörn

1 av 2
2 av 2

Det nya "Bästa partiet" vann kommunalvalen i Islands huvudstad. Vallöftena: En isbjörn på zoo, gratis handdukar på badhusen och ren politik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

REYKJAVIK. De isländska väljarna - efter den chockartade finanskrisen olidligt trötta på sina politiska ledare - valde att chocka tillbaka.

I valet till Reykjaviks kommunfullmäktige röstade de fram det nya "Bästa partiet" - lett av en av landets mest populära komiker, Jon Gnarr.

Med löften om att köpa in en isbjörn till stadens zoo, förse de kommunala badhusen med gratis handdukar och rensa upp i politiken fick "Bästa partiet" ofattbara 34,7 procent av rösterna och sex kommunfullmäktigemandat av 15 möjliga.

Jon Gnarr är nu på god väg att bli borgmästare.

– Bollen är på vår planhalva. Jag ska bara ta mig en god titt på det och samla mina tankar och sedan göra något vackert av det, säger han till tevekanalen RUV.

– Ingen behöver vara orolig för Bästa partiet eftersom det är bäst. Och vi vill bara det som är bäst - vore det inte så skulle vi i stället heta Sämsta partiet eller det Dåliga partiet, säger Jon Gnarr.

Partiet gjorde entré på Reykjaviks politiska scen för sex månader sedan när dess kandidater släppte en musikvideo på Youtube till soundtracket av Tina Turners 80-talshit Simply the Best.

Bland dess politiska företrädare återfinns den före detta sångaren i bandet Sugarcubes, en hemmafru och en arkitekt.

– Saker och ting har ruttnat, vi är här för att städa upp, sjunger kandidaterna i videon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.