- Foto: AP/Scanpix

Applechefen försvarar Iphonefabriken

"Foxconn är ingen sweatshop."


Applechefen Steve Jobs går nu ut och kommenterar den kinesiska fabrik i Shenzhen där tio arbetare tagit livet av sig bara i år.

– Foxconn är ingen sweatshop, säger Jobs enligt BBC.

Fabriken, som tillverkar bland annat Apples Iphone samt produkter åt HP, Nokia och Dell, ska nu tillsammans med representanter från Apple utreda varför så många tagit livet av sig i den enorma fabriken.

En 20-procentig lönehöjning utlovades i förra veckan för att förbättra villkoren för arbetarna. Efter kritik från internationella fackförbund att det är för lite har Foxconn lovat att höjningen ska bli 30-procentig.

Steve Jobs försvarar arbetsvillkoren i fabrien och pekar på att fabriken är mer än bara en arbetsplats.

– Du går in på det här stället och det är en fabrik, men herregud, det har restauranger och bio och sjukhus och pool. För att vara en fabrik är det ganska trevligt, säger han enligt BBC.

Ingångslönen på fabriken är 900 yuan, motsvarande ungefär 1000 kronor i månaden.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.