- Foto: AP/Scanpix

BP-ingenjör varnade för oljekatastrofen

BP kände till att oljeplattformen Deepwater Horizon stod inför en annalkande katastrof. Bara sex dagar före olyckan skickade en anställd ett internt mejl och kallade oljekällan vid plattformen "Nightmare well".


WASHINGTON. Nyhetsbyrån AP har tagit del av ett dokument från amerikanska myndigheter som visar att BP var väl medvetet om riskerna med att borra vid Deepwater Horizon.

Brian Morel, ingenjör vid BP, skickade den 14 april, sex dagar innan katastrofen var ett fullbordat faktum, ett internt mejl och varnade för mardrömmen vid den oljekälla han refererade till som Nightmare well. Redan långt dessförinnan hade nämligen Deepwater orsakat mängder med problem.

Men, enligt amerikanska myndigheter, valde BP att ignorera varningarna i ”kampen mellan kostnader och säkerhet”. Och många menar att mejlet är ett bevis för att BP bär det fulla ansvaret för en naturkatastrof av sällan skådat slag.

På onsdagen ska bland andra den svenske styrelseordföranden i BP, Carl-Henric Svanberg,träffa Barack Obama i ett krismöte om katastrofen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!