Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Britterna åker på stenhård budget

- 22/06/2010, 14:40 -
George Osborne kallar den nya budgeten "tuff men rättvis"

George Osborne kallar den nya budgeten "tuff men rättvis"

Akira Suemori/AP/Scanpix

"Budgeten som inte kan undvikas."

LONDON. Den Torydominerade koalitionsregeringen presenterade sin nya femårsbudget på tisdagen.

Den kombinerar skattehöjningar med nedskärningar och siktar på att byta ut underskottet på elva procent till ett blygsamt överskott på 0.8 procent.

– Den här budgeten betalar för det gamla och planerar för framtiden, säger landets finansminister George Osborne, enligt Ekot.

77 procent av underskottet ska betalas med nedskärningar medan skattehöjningarna ska stå för resten.

Det är en helomvändning – Labour ville spendera sig ur krisen genom att pumpa in pengar för att stimulera ekonomin.

Detaljer om vilken del av den offentliga sektorn som tar smällen kommer först i oktober. Det har ryktats om att momsen kan höjas med 20 procent, enligt BBC.

För de med lägst lön kompenseras höjningarna med skattelättnader. Närmare 880 000 britter kommer helt slippa inkomstskatt - ett steg närmare samarbetspartiet Liberaldemokraternas löfte om att de som tjänar under 124 000 kronor ska ducka skatten.

– Jag kommer inte att gömma de svåra valet från det brittiska folket eller dölja dem i det finstilta i budgetens dokument, säger George Osborne enligt Ekot.

– Den behövs för ta hand om vårt lands skulder. Det här är den budget som inte kan undvikas.