Här belönas en spion som hjälpte till att samla in information som bidrog till att Sovietunionen kunde tillverka en egen atombomb. Verkar som att relationerna fortfarande är ganska kalla.
Här belönas en spion som hjälpte till att samla in information som bidrog till att Sovietunionen kunde tillverka en egen atombomb. Verkar som att relationerna fortfarande är ganska kalla. - Foto: Dmitry Astakhov/Scanpix

Ryssland kräver förklaring av USA efter att tio ryska agenter arresterats

På söndagen arresterades tio personer i USA anklagade för spioneri. Nu kräver Rysslands utrikesminister en förklaring. 


FBI har anklagat ryska SVR, efterträdaren till KGB, för att ha drivit ett nätverk av spioner i USA och på söndagen arresterade FBI tio personer. En elfte misstänkt är på fri fot.

Rysslands utrikesminister, Sergei Lavrov, kräver en förklaring.

– Ämnet förklarades aldrig för oss. Jag hoppas de kommer att förklara, säger han enligt Telegraph.

– Speciellt tidpunkten var graciös, säger Lavrov och syftar på att förhållandet mellan de två länderna har förbättrats på sistone. Tidigare i juni kallade Barack Obama den ryska presidenten Dmitrij Medvedev för en "stadig och pålitlig partner".

De elva personerna misstänks för förberedelse till olaglig agentverksamhet och fallet är som taget ur en spionroman.

För att samla bevis gick en FBI-agent fram till en av de misstänkta, känd som Anna Chapman, och låtsades vara ryss.

– Jag heter Roman, jag jobbar på konsulatet, ska FBI-agenten ha sagt till Chapman, enligt Telegraph.

Hon fick sen order att ge ett falskt pass till en annan agent och presentera sig med frågan, "hej, träffades inte vi i Kalifornien förra året?"

Då skulle hon få svaret, "nej, jag tror det var i Hamptons".

En annan misstänkt ska ha mött en högt uppsatt amerikansk tjänsteman för att diskutera "forskning om kärnvapen med hög penetration och låg avkastning".

Oleg Kalugin, före detta KGB-general och spion, tror att spionprogrammet slår nytt rekord.

– Det är en tillbakagång till den gamla tiden, men till och med under kalla krigets värsta period tror jag inte att det var mer än tio spioner i USA, säger han till Telegraph.

Kalugin kritiserar USA:s beteende och påstår att Ryssarna har varit mer diskreta när de arresterat amerikanska spioner. Men nu menar han att det kan vara slut på det.

Se inslaget om fallet.

/
/
/
/
/
/
USA
Relaterat
Senaste nytt

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

1 timme sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Kristianstad: Polisen rapporterar om trafikhinder

3 timmar sedan
"Permobil kör ute på riksväg, RV21.", skriver polisen på sin hemsida.

Sunak: Inte aktuellt skicka militär till Ukraina

idag 15:52
Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps fick många att höja på ögonbrynen med sitt besked om att brittiska militärinstruktörer kan skickas till Ukraina. Nu tonar premiärminister Rishi Sunak ned uttalandet, och understryker att Shapps förslag inte är aktuellt "här och nu".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.