Lördag 23 Okt
Stockholm

Frostigt amerikanskt-ryskt möte

Rysslands intrång i Georgien var ett misstag som skadade Rysslands anseende.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det sade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice när hon träffade ryske utrikesministern Sergej Lavrov. De två träffades på ett hotell i New York där FN.s generalförsamlings möte dragit till sig ledare från hela världen. Det var första gången som Lavrov och Rice träffades efter det korta Georgienkriget i augusti och mötet beskrevs av biträdande utrikesministern Daniel Fried som "spänt men artigt", skriver TT.

Oenigheten var tydlig, men det var inget skrikande eller smällande i bord. De två ministrarna är proffs, sade Fried.

Lavrov rapporteras ha svarat med "kända ryska ståndpunkter" på Rices kritik av interventionen och erkännandet av utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien. Lavrov själv sade senare att Ryssland inte alls kände sig isolerat i världen, men att relationerna till Washington hade svalnat.

Rice och Lavrov har bara pratat med varandra tre gånger sedan krisen i Georgien och hade även tidigare sina meningsskiljaktigheter, i synnerhet i frågan om Irans kärnteknikprogram. Ryssland tackade nej till det ministermöte med de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet samt Tyskland som USA försökte ordna på torsdagen. USA har försökt få de övriga att gå med på att skärpa sanktionerna mot Iran för att få landet att upphöra med anrikning av uran.

Fried sade att de båda ministrarna nu kommit överens om att hålla ett ministermöte om Iran vid en senare, ej preciserad tidpunkt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela