Måndag 24 Jan
Stockholm

Staden som brunnit i 48 år

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Centralia, en stad i amerikanska Pennsylvania, har stått i lågor sedan 1962.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CENTRALIA. I norra delen av Pennsylvania, USA, ligger det lilla samhället Centralia. 1981 bodde där med än 1 000 invånare. I dag är de knappt tio. 

Det brinner nämligen under invånarnas fötter. Sedan 1962 härjar en underjordisk eldsvåda i en kolgruva efter att någon olovligen satt eld på en gammal soptipp.

Branden slocknade inte - som man först trodde - utan spred sig till en nästan 1.5 mil lång kolfyndighet under jord.

Alltsedan dess har det brunnit.

Och Centralia är inte ensamt. Uppskattningsvis cirka 200 underjordiska kolbränder pågår i 20 amerikanska delstater. Och ytterligare tusentals i hela världen.

– Vi har daterat kolavfall som visar att kolbränder har ägt rum åtminstone ett par miljoner år så de är inte nya. Men onekligen har mänsklig aktivitet bidragit till dem, säger Mark Engle, forskare vid amerikanska geologiska myndigheten, till Christian Science Monitor.

Dessa bränder svarar ensamma för att 48 ton giftigt kvicksilver spys ut i atmosfären varje år. Man uppskattar att tre procent av världens koldioxidutsläpp kommer från dessa bränder.

USA:s regering har lagt mer än ofattbara tusen miljarder dollar på att försöka släcka kolbränderna. 42 miljarder har det kostat att evakuera Centralias invånare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela