Tisdag 25 Jan
Stockholm

Han betalar slöjböter efter franskt förbud

1 av 2
2 av 2

En muslimsk finansman upprättar en fond för att hjälpa beslöjade kvinnor att betala böterna efter det franska slöjförbudet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PARIS. Dagen innan Frankrikes nationaldag den 14 juli bestämde sig en massiv majoritet i franska nationalförsamlingen med 335 röster mot 1 för att förbjuda muslimska kvinnor att bära heltäckande slöja på allmän plats.

Lagförslaget ska först tröskas igenom senaten i september, men lär inte möta på något motstånd att tala om där heller.

Redan nu lovar den muslimske finansmannen Rachid Nekkaz att sälja av fastigheter värda en miljon euro (cirka 9 756 300 kronor) för att upprätta en fond där beslöjade kvinnor som fått böter kan söka bistånd.

I ett öppet brev, som publiceras i ett flertal franska tidningar under onsdagen, skriver Nekkaz att ett burkaförbud strider mot konstitutionen och att varje kvinna som fälls och får böter kan söka hjälp hos honom.

Det franska lagförslaget håller sig med en mycket vid definition av "allmän plats" - som inte bara omfattar myndighetsbyggnader och kollektivtrafiken, utan också gator, marknader, genomfartsvägar, privata affärer och nöjesinrättningar.

Böterna ligger på 150 euro (knappt 1 500 kronor) och kommer att börja delas ut efter en sex månader lång prövoperiod.

Män som tvingar sina fruar eller döttrar att bära heltäckande slöja kan bötfällas med upp till 30 000 euro och få ett år i fängelse.

Ett burkaförbud är också infört i Belgien, delar av Spanien samt i vissa italienska kommuner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela