Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vinstexplosion för Apple

- 21/07/2010, 14:17 -
Apple gnuggar händerna.

Apple gnuggar händerna.

AP/SCANPIX

Apple ökade nettovinsten med 78 procent under förra kvartalet.

USA. Apples nettovinst för det kvartal som slutade 26 juni ökade till knappt 24 miljarder kronor - en ökning med 78 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Det var långt över marknadens förväntan och beskedet höjde aktiekursen med 3,4 procent i handeln efter börsens stängning.

Vad som bidragit till vinstökningen - mobiltelefonerna eller läsplattan? Inget av dessa, faktiskt. I stället är det främst försäljningen av datorer som bidragit till det goda resultatet. Apple sålde 3,5 miljoner Macdatorer under kvartalet - 33 procent mer än motsvarande period året innan.

Samtidigt sålde företaget ungefär lika många Iphones som Sverige har invånare - 8,4 miljoner vilket var 61 procent mer än samma kvartal förra året.

De goda siffrorna chockade till och med Apples vd Steve Jobs.

"Det blev ett fenomenalt kvartal som överträffade våra förväntningar på alla håll, inklusive den mest lyckade produktlanseringen i Apples historia med Iphone 4", säger Steve Jobs i ett pressmeddelande.