- Foto: Tullverket

Knarkåtalad födde dotter i häktet

25-årig litauiska födde dotter i häktet - i väntan på narkotikadom.


ØSTFOLD. 25-åringen - huvudmisstänkt i den största metamfetaminhärvan någonsin i Norge - greps i mars 2009 och sitter i häkte i Østfold fylke mellan gränsen till Sverige och Oslofjorden.

Den 22 maj födde hon - bevakad av häktesvakter - en dotter på ett sjukhus i Østfold. Kvinnan - som sedan tidigare har två söner på tre och fyra år - fråntogs barnet och fick återvända till cellen så fort hon var i bättre skick.

Tillsammans med sin man och ytterligare sex personer står den 25-åriga litauiskan åtalad för en av de största amfetaminhärvorna som norsk polis lyckats reda ut, skriver Dagbladet.

Paret åtalas i enlighet med den så kallade maffiaparagrafen för grov narkotikasmuggling och för penningtvätt som omfattar miljonbelopp från knarkförsäljningen.

Den litauiska kvinnan har bott i Østfold de senaste sju, åtta åren. Hennes svärfar och bror står också åtalade i samma härva.

Gänget ska ha fört in hundratals kilo metamfetamin i Norge, men trampade i klaveret när två kurirer stoppades av svenska tullen vid gränspassagen i Halden. Några månader senare kunde också det äkta paret gripas av norsk polis.

Kvinnans försvarare, Oscar Ihlebæk, säger att 25-åringen nekar till brott och menar att tiden i häktet har inneburit svåra prövningar för henne - inte minst sedan hon födde en dotter.

– Jag kan inte minnas att jag haft någon klient som tvingats genomlida en värre häktesvistelse. 25-åringen har flera gånger kollapsat på cellgolvet och har varit inlagd på sjukhus 12-15 gånger sedan hon greps, säger Ihlebæk till Dagbladet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.