Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Knarkåtalad födde dotter i häktet

1 av 1

Tullverket

Nyheter | 21/07/2010 16:00

25-årig litauiska födde dotter i häktet - i väntan på narkotikadom.

ØSTFOLD. 25-åringen - huvudmisstänkt i den största metamfetaminhärvan någonsin i Norge - greps i mars 2009 och sitter i häkte i Østfold fylke mellan gränsen till Sverige och Oslofjorden.

Den 22 maj födde hon - bevakad av häktesvakter - en dotter på ett sjukhus i Østfold. Kvinnan - som sedan tidigare har två söner på tre och fyra år - fråntogs barnet och fick återvända till cellen så fort hon var i bättre skick.

Tillsammans med sin man och ytterligare sex personer står den 25-åriga litauiskan åtalad för en av de största amfetaminhärvorna som norsk polis lyckats reda ut, skriver Dagbladet.

Paret åtalas i enlighet med den så kallade maffiaparagrafen för grov narkotikasmuggling och för penningtvätt som omfattar miljonbelopp från knarkförsäljningen.

Den litauiska kvinnan har bott i Østfold de senaste sju, åtta åren. Hennes svärfar och bror står också åtalade i samma härva.

Gänget ska ha fört in hundratals kilo metamfetamin i Norge, men trampade i klaveret när två kurirer stoppades av svenska tullen vid gränspassagen i Halden. Några månader senare kunde också det äkta paret gripas av norsk polis.

Kvinnans försvarare, Oscar Ihlebæk, säger att 25-åringen nekar till brott och menar att tiden i häktet har inneburit svåra prövningar för henne - inte minst sedan hon födde en dotter.

– Jag kan inte minnas att jag haft någon klient som tvingats genomlida en värre häktesvistelse. 25-åringen har flera gånger kollapsat på cellgolvet och har varit inlagd på sjukhus 12-15 gånger sedan hon greps, säger Ihlebæk till Dagbladet.