Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Muslimer får dricka kattkaffe

1 av 3

2 av 3

3 av 3

Nyheter | 22/07/2010 13:13

Indonesiens muslimer får religiös välsignelse att sörpla världens dyraste kaffe - som utvinns ur kattspillning.

JAKARTA. Indonesiska muslimer får inte längre bära det brittiska fotbollslaget Manchester Uniteds tröjor. Men de får i alla fall dricka kattkaffe.

Indonesiens högsta islamiska institution har gjort tummen upp för alla landets muslimer som vill dricka Kopi Luwak - världens mest exklusiva kaffe. Som dock inte utvinns inte direkt från kaffebönan utan ur spillningen från det kattliknande djuret indisk palmmård. Palmmården är nämligen en finsmakare vad gäller kaffe och äter bara de bästa sortens kaffebär.

Kaffet skördas i Filippinerna och Indonesien.

Men Indonesiens muslimska Kopi Luwak-fantaster fick nyligen skrämselhicka när en predikant hävdade att drycken inte är "halal" - det vill säga godtagbar för muslimer.

Men efter en lång utredning har Indonesiens inflytelserika islamiska högsäte Ulemarådet slagit fast att kaffet är fritt att konsumera så länge som bönorna tvättats.

Det exklusiva kaffet prisas högt för dess lena smak och för att det inte efterlämnar någon bitter eftersmak - och kan kosta uppemot 2 000 kronor grammet.

– Kopi Luwak deklareras halal om det har tvättats. Det är tillåtet att producera, sälja och dricka det, säger Maruf Amien, som leder det islamiska rådet.