Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Katolska präster i homoskandal

1 av 4

Panorama.it

2 av 4

Panorama.it

3 av 4

Panorama.it

4 av 4

Panorama.it

Nyheter | 24/07/2010 15:36

Katolska kyrkan - redan hårt ansatt av pedofilskandalen - står på nytt i skamvrån efter att en italiensk tidning avslöjat de romerska prästernas homosexuella dubbelliv.

VATIKANEN. Den italienska veckotidningen Panorama, som ägs av premiärminister Silvio Berlusconi, har med dolda kameror fångat en lång rad präster på bild när de besöker bögklubbar för att ha sex med andra män.

Avslöjandet kommer tätt inpå den ännu pågående härvan kring katolska prästers sexuella övergrepp på barn runt om i världen och bidrar ytterligare till att skandalisera hyckleriet inom den kyrka som visserligen inte fördömer homosexualitet, men lär ut att homosexuellt sex är "i sitt innersta väsen rubbat".

Ett av den nuvarande påven Benedictus XVI första drag var att förbjuda aktivt homosexuella män från att söka till prästseminarier.

Roms stift har svarat med att fördöma premiärministerns tidskrift, Panorama, och menar att dess syfte är "att skapa skandal och förtala alla präster". Men uppmanar också homosexuella präster att lämna såväl garderoben som prästerskapet.

– De måste komma ut och vara öppna, men de borde inte ha blivit präster, säger stiftet.

En av prästerna, som fångats av Panoramas dolda kameror, en fransman i 30-årsåldern som kallas fader Paul i reportaget, deltog på en fest där två homosexuella prostituerade befann sig, läste mässan dagen därpå och körde dem sedan till flygplatsen.

En bild på tidningens webbsida uppges visa honom i sin prästkrage, men utan sina byxor tillsammans med en homosexuell som agerade lockbete å Panoramas vägnar.

Andra bilder visar hur präster hånglar med Panoramas infitratör.

En präst, som tidningen citerar, hävdar att antalet homosexuella präster i Rom uppgår till häpnadsväckande 98 procent. Men Roms stift insisterar på att majoriteten präster i staden är "moraliska föredömen för alla" och hävdar att antalet homosexuella präster är "litet, men inte kan avskrivas som isolerade fall".

En forskningsrapport slog för åtta år sedan fast att mellan en fjärdedel och hälften av alla präster i den amerikanska katolska kyrkan är homosexuella, uppger Guardian.

En tidigare italiensk parlamentariker och gayaktivist, Franco Grillini, säger:

– Om alla bögar i den katolska kyrkan skulle lämna den omedelbart - något vi verkligen skulle gilla - skulle det orsaka allvarliga operativa problem.