Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pekades ut som rasist - får ursäkt av Vita huset

- 25/07/2010, 17:55 -
Här är det stora samtalsämnet i USA just nu - Sidney Sherrod.

Här är det stora samtalsämnet i USA just nu - Sidney Sherrod.

AP/SCANPIX

En svart kvinna höll i mars ett passionerat tal mot diskriminering där hon propagerade för ökad tolerans mellan svarta och vita. Fyra månader senare fick hon sparken för rasistiska uttalanden.

WASHINGTON. Det var tevekanalen Fox News som snappade upp en video där Sidney Sherrod, som har en lång bakgrund inom flera olika jordbruksorganisationer, om hur hon för över tjugo år sedan var inblandad i ett fall med en vit lantbrukare.

I videosnutten framstod det som om hon hade diskriminerat lantbrukaren - på rasistiska grunder.

Sherrod, som var ute och körde bil när "nyheten" läckte ut, blev snart uppringd av sin chef som gav henne sparken på stående fot.

Problemet var att videon hade en helt annan innebörd. Roger Spooner, bonden som påstods ha blivit diskriminerad, trädde snart fram i en annan tevekanal och berättade att Sherrod tvärtom var en hjälte.

– Utan henne hade jag inte kunnat behålla min gård, sade han.

Jordbrukdsdepartementet insåg att de blivit lurade, att de dragit för snabba slutsatser. Jordbruksministern bad om ursäkt och erbjöd Sherrod jobbet tillbaka.

Vita husets talesman Robert Gibbs har tvingats be om ursäkt. Dock har han påpekat att det inte var presidenten som gav order om att Sherrod skulle sparkas, skriver Dagens Nyheter.

VIDEO: Nyhetsinslag om händelsen.

 

VIDEO: Roger Spooner: "Hon är ingen rasist!"