Tisdag 30 Nov
Stockholm

Wikileaks har nya uppgifter om bin Ladin

Enligt dokumenten på Wikileaks har USA flera gånger hittat spår av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.
1 av 2
Enligt dokumenten på Wikileaks har USA flera gånger hittat spår av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin. Foto: AP/Scanpix
Men utrikesminister Carl Bildt (m) tycker inte att Wikileaks dokument innehåller något "sensationellt".
2 av 2
Men utrikesminister Carl Bildt (m) tycker inte att Wikileaks dokument innehåller något "sensationellt". Foto: Claudio bresciani/Scanpix

USA har tidigare sagt att man inte har någon ny information om terrorledaren Usama bin Ladin sedan 2003. Men Wikileaks läckor motbevisar de amerikanska uppgiferna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) menar att de hemliga försvarsdokument som läckt ut på Wikileaks är "föga sensationella".

– Jag var mindre upphetsad, skriver Bildt på sin blogg.

Men nu visar det sig att dokumenten åtminstone på en "sensationell" punkt motsäger det amerikanska säkerhetsorgan tidigare har valt att gå ut med.

CIA-chefen Leon Panetta har hävdat att USA under det tidiga 2000-talet hade precis information om var al-Qaidaledaren Usama bin Ladin gömde sig då.

Men de hemliga underrättelsedokument, som nu ligger på sajten Wikileaks, avslöjar att flera underrättelserapporter visar att USA-trupper vid åtskilliga tillfällen sett spår efter bin Ladin.

Exempelvis rapporteras han ha deltagit i möten med rekryterade självmordsbombare i Pakistan 2006.

"Ett toppmöte ska ha hållits i Quetta, Pakistan, där sex självmordsbombare fick order om en operation i norra Afghanistan. Dessa möten äger rum en gång i månaden och vanligtvis medverkar cirka 20 personer. De fyra toppdeltagarna är mulla Omar (talibanledaren), Usama bin Ladin, mulla Dadullah och mulla Baradar", heter det i en Isaf-rapport, enligt Guardian.

Dokumenten på Wikileaks innehåller också en mängd obekräftade uppgifter om Usama bin Ladins död.

Kommentera
Kopiera länk
Dela