Enligt dokumenten på Wikileaks har USA flera gånger hittat spår av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.
1 av 2
Enligt dokumenten på Wikileaks har USA flera gånger hittat spår av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin. - Foto: AP/Scanpix
Men utrikesminister Carl Bildt (m) tycker inte att Wikileaks dokument innehåller något "sensationellt".
2 av 2
Men utrikesminister Carl Bildt (m) tycker inte att Wikileaks dokument innehåller något "sensationellt". - Foto: Claudio bresciani/Scanpix

Wikileaks har nya uppgifter om bin Ladin

USA har tidigare sagt att man inte har någon ny information om terrorledaren Usama bin Ladin sedan 2003. Men Wikileaks läckor motbevisar de amerikanska uppgiferna.


Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) menar att de hemliga försvarsdokument som läckt ut på Wikileaks är "föga sensationella".

– Jag var mindre upphetsad, skriver Bildt på sin blogg.

Men nu visar det sig att dokumenten åtminstone på en "sensationell" punkt motsäger det amerikanska säkerhetsorgan tidigare har valt att gå ut med.

CIA-chefen Leon Panetta har hävdat att USA under det tidiga 2000-talet hade precis information om var al-Qaidaledaren Usama bin Ladin gömde sig då.

Men de hemliga underrättelsedokument, som nu ligger på sajten Wikileaks, avslöjar att flera underrättelserapporter visar att USA-trupper vid åtskilliga tillfällen sett spår efter bin Ladin.

Exempelvis rapporteras han ha deltagit i möten med rekryterade självmordsbombare i Pakistan 2006.

"Ett toppmöte ska ha hållits i Quetta, Pakistan, där sex självmordsbombare fick order om en operation i norra Afghanistan. Dessa möten äger rum en gång i månaden och vanligtvis medverkar cirka 20 personer. De fyra toppdeltagarna är mulla Omar (talibanledaren), Usama bin Ladin, mulla Dadullah och mulla Baradar", heter det i en Isaf-rapport, enligt Guardian.

Dokumenten på Wikileaks innehåller också en mängd obekräftade uppgifter om Usama bin Ladins död.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.