Stockholm

Grekland tar till tårgas mot lastbilschaufförer

Lastbilschaufförerna protesterade utanför transportministeriet på torsdagen. Då möttes de med tårgas.
Lastbilschaufförerna protesterade utanför transportministeriet på torsdagen. Då möttes de med tårgas. Foto: Dimitri Messinis/AP/Scanpix

Med hjälp av undantagslagar försöker den grekiska regeringen få ut de strejkande chaufförerna på motorvägarna. När chaufförerna svarade på åtgärderna med våld möttes de av tårgas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ATEN. Lastbilschaufförerna har torsdagen på sig att återgå till arbetet. Annars riskerar de att arresteras och förlora sin licens. Deras strejk har svultit landet på bränsle och matprodukter och hotar nu turismen.

Lastbilschaufförerna strejkar mot regeringens beslut att öppna branschen för mer konkurrens i ett försök att rädda landets stagnerade ekonomi. Chaufförerna oroar sig för att detta kommer att göra deras dyrbara licenser värdelösa.

Undantagslagarna som tillåter myndigheterna att arrestera chaufförerna är i vanliga fall reserverade för krig och naturkatastrofer.

Men fackförbundets medlemmar tänker stå pall. Spyros Kapetanios, en av strejkens organisatörer, inspireras av legenden om de trehundra spartanska krigarna som leddes av kung Leonidas.

– Leonidas med sina 300 krigare sa "kom och ta det". Vi säger samma sak, kom och ta det, säger han enligt BBC.

Men Greklands finansminister, George Papaconstantinou, sätter landets ekonomi först och menar att ingen har rätt att hålla "det grekiska samhället gisslan".

– Ingen har rätt att förlama landet – ingen, säger han enligt BBC.

Se hur lastbilarna blockerar Greklands motorvägar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.