Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Prop 8-avslag början på "kulturellt krig"

- 06/08/2010, 17:09 -

Adam Lau/AP/Scanpix

- Det här beslutet är början på ett stort nationellt och kulturellt krig, säger Brian S Brown, ordförande för den nationella organisationen för traditionellt äktenskap, till New York Times.

SACRAMENTO. En federal domstol i USA avslog på onsdagen det tidigare framröstade proposition 8.

Propositionen gick igenom i delstaten Kalifornien i en folkomröstning samtidigt som invånarna röstade för senaten och presidentvalet.

Lagändringsförslaget avsåg att förbjuda homosexuella äktenskap via ett tillägg i delstatens konstitution.

Nu har den första instansen i det amerikanska rättssystemet avfärdat lagförslaget med argument som bland annat säger att man i en demokrati inte via folkomröstning ska kunna rösta in diskriminering i lagen.

Argumentent från motståndarsidan var innan rättegången de traditionella aspekterna, så som att äktenskap sedan civilisationen började har varit förbehållet en man och en kvinna.

Något domaren Vaughn R Walker anser vara ett för svagt argument. Staterna i den amerikanska unionen ska inte få diskriminera på grund av traditionella värderingar.

Enligt transkriberingen av rättegången ska förespråkarna för homosexuellt äktenskap under korsförhören endast ställt frågor som gjort gällande att äktenskap kan vara en nyttig institution i samhället, att äktenskap är bra för barn och ställt frågorna helt utan referens till kön.

Försvararna av traditionella äktenskap hade bara att svara hur viktigt institutionen var, utan att segregera mellan könen och sexuell läggning.

- Obama motsätter sig att frågor om äktenskap skulle vara en fråga för delstaterna, säger David Axelrod, rådgivare åt Barack Obama.

För närvarande ligger domen i väntan på redigering, men förväntas klubbas igenom under fredagen och det väntas också komma in ett överklagande.

Går det hela vägen, det vill säga ända till högsta domstolen, kan ett beslut fattas som gör att det blir olagligt för staterna att lagföra en diskriminering mot enskilda individer.

Något som exempelvis hände när segregationen stoppades.

- Ni kommer att se reklamfilmer, ni kommer att se folk som står upp mot det här och folk som har stöttat Walkers beslut kommer att få betala ett pris, fortsatte Brown.

Enligt New York Times, har beslutet skapat chockvågor bland både republikaner och demokrater.

Den överväldigande majoriteten av de republikanska politikerna är strikt emot homosexuellt äktenskap av något slag.

Medan demokraterna är för en så kallad civil union, men emot äktenskapet - något som, enligt initierade källor till New York Times, gett den amerikanske presidenten Barack Obama huvudbry.

Mycket på grund av den segdragna processen kring "don't ask, don't tell"-principen - som innebär att man inte får vara öppet homosexuell inom militären.