- Foto: Adam Lau/AP/Scanpix

Prop 8-avslag början på "kulturellt krig"

- Det här beslutet är början på ett stort nationellt och kulturellt krig, säger Brian S Brown, ordförande för den nationella organisationen för traditionellt äktenskap, till New York Times.


SACRAMENTO. En federal domstol i USA avslog på onsdagen det tidigare framröstade proposition 8.

Propositionen gick igenom i delstaten Kalifornien i en folkomröstning samtidigt som invånarna röstade för senaten och presidentvalet.

Lagändringsförslaget avsåg att förbjuda homosexuella äktenskap via ett tillägg i delstatens konstitution.

Nu har den första instansen i det amerikanska rättssystemet avfärdat lagförslaget med argument som bland annat säger att man i en demokrati inte via folkomröstning ska kunna rösta in diskriminering i lagen.

Argumentent från motståndarsidan var innan rättegången de traditionella aspekterna, så som att äktenskap sedan civilisationen började har varit förbehållet en man och en kvinna.

Något domaren Vaughn R Walker anser vara ett för svagt argument. Staterna i den amerikanska unionen ska inte få diskriminera på grund av traditionella värderingar.

Enligt transkriberingen av rättegången ska förespråkarna för homosexuellt äktenskap under korsförhören endast ställt frågor som gjort gällande att äktenskap kan vara en nyttig institution i samhället, att äktenskap är bra för barn och ställt frågorna helt utan referens till kön.

Försvararna av traditionella äktenskap hade bara att svara hur viktigt institutionen var, utan att segregera mellan könen och sexuell läggning.

- Obama motsätter sig att frågor om äktenskap skulle vara en fråga för delstaterna, säger David Axelrod, rådgivare åt Barack Obama.

För närvarande ligger domen i väntan på redigering, men förväntas klubbas igenom under fredagen och det väntas också komma in ett överklagande.

Går det hela vägen, det vill säga ända till högsta domstolen, kan ett beslut fattas som gör att det blir olagligt för staterna att lagföra en diskriminering mot enskilda individer.

Något som exempelvis hände när segregationen stoppades.

- Ni kommer att se reklamfilmer, ni kommer att se folk som står upp mot det här och folk som har stöttat Walkers beslut kommer att få betala ett pris, fortsatte Brown.

Enligt New York Times, har beslutet skapat chockvågor bland både republikaner och demokrater.

Den överväldigande majoriteten av de republikanska politikerna är strikt emot homosexuellt äktenskap av något slag.

Medan demokraterna är för en så kallad civil union, men emot äktenskapet - något som, enligt initierade källor till New York Times, gett den amerikanske presidenten Barack Obama huvudbry.

Mycket på grund av den segdragna processen kring "don't ask, don't tell"-principen - som innebär att man inte får vara öppet homosexuell inom militären.

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.