Tisdag 30 Nov
Stockholm

Svenskpedofilens mutplan sprack

Den 63-årige svenske pedofildömde mannens plan var att muta sig fri. Han ska ha betalat fyra domare 11 000 dollar. Men på fredagen fastställdes hans dom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PHNOM PENH. Den kambodjanska domstolen lät sig inte mutas. I synnerhet inte efter att rubriker i så gott som samtliga svenska medier berättat om den 63-årige svenskens plan: att muta sig fri från sina sex och ett halvt år i fängelse.

Under fredagsmorgonen, svensk tid, fastställde domarna straffet för att ha utnyttjat sin adoptivson sexuellt, uppger Svenska Dagbladet.

Och intervjun i samma tidning togs upp under rättegångsförhandlingarna

– Domaren undrade kring omständigheterna och uttalandena från den tilltalade, men han förnekade det i dag. Men det var något som rätten tog hänsyn till, säger Annethe Ahlenius, svenska polisens sambandsman som bevakade förhandlingen, till SvD.

Appellationsdomstolens ordförande, You Bunleng, menar att hans domare knappats skulle låta sig mutas.

– Det är olagligt och måste utredas om domstolsmedarbetare verkligen tar emot mutor mot att släppa fångar, men jag förnekar att detta är ett problem i min institution. Jag är alltid väldigt tydlig med frågan om mutor vid varje möte, säger  You Bunleng till Phnom Penh Post.

Adoptivsonen har däremot reviderat sitt vittnesmål och tar tillbaka utpekandet.

– Men domstolen ansåg inte att pojkens tillbakatagande av uppgifter var så starkt, inte heller kunde de styrkas av någon information, säger Ahlenius till SvD.

Seila Samleang, chef för frivilligorganisationen APLE (Action Pour Les Enfants), som också fanns på plats under förhandlingar, uppger att pojken nu hävdar att en polis tvingat honom att anklaga 63-årigen.

– Men när pojken pressades på omständigheterna och namnet på polismannen så kunde han inte svara, säger Samleang till SvD.

63-åringen har nu en månad på sig att överklaga till högsta domstolen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela