Lankesisk militär intog rebellfäste

"Vi har helt tagit Mullaitivu."


Regeringsstyrkor i Sri Lanka har intagit den sista större staden som kontrollerats av den tamilska gerillan (LTTE), uppgav militären på söndagen.

– Vi har helt tagit Mullaitivu, sade arméchefen Sarath Fonseka i ett tv-sänt tal.

Han uppgav att regeringssoldaterna för att nå Mullaitivu tog sig igenom fyra mil av tät djungel och klättrade över jordbarriärer som gerillan byggt upp.

Tidigt på söndagen gick elitförband uppbackade av 50 000 soldater och militärhelikoptrar in i staden.

Det finns inga oberoende källor som kan bekräfta militärens uppgifter. Journalister och utomstående har inte tillträde till konfliktområdet och LTTE har inte kommenterat de senaste striderna.

Men Mullaitivus fall är en stor förlust för rebellrörelsen, som för tre veckor sedan drevs bort från sin självutnämnda huvudstad Kilinochchi. Sedan dess har gerillan varit inträngd i djungeldistriktet Mullaitivu, en strategiskt viktig plats där den är känd för att ha sin militära bas.

Enligt militären är de tamilska separatisterna nu utlämnade till ett 300 kvadratkilometer stort djungelområde utmed den nordöstra kusten, att jämföra med 15 000 kvadratkilometer som de kontrollerade 2006.

– Vi har gjort 95 procent av jobbet (att besegra gerillan). Slutet för terrorismen är nära och vi kommer definitivt att segra, sade Sarath Fonseka.

Bedömare tror att LTTE, som för några år sedan tros ha haft uppemot 10 000 soldater, nu är nere i 2 000.

Militären är på väg att tvinga de kvarvarande rebellerna ut i havet. Rebellsoldaterna bär kapslar med cyanid runt sina halsar och att de skulle kapitulera ses inte som sannolikt.

Förra året drog regeringen sig formellt ur en vapenvila som fungerat till och från sedan 2002 och deklarerade att man en gång för alla skulle utplåna LTTE. Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa sade i sitt nyårstal att 2009 skulle bli det år då en "heroisk seger" utropas över den tamilska gerillan, som sedan 1972 har stridit för en självständig stat för den tamilska folkminoriteten.

Tiotusentals människor har dödats sedan dess och hjälporganisationer uppskattar att det nu finns 230 000 civila i den krympande krigszonen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.