- Foto: Susan Walsh/AP/Scanpix

Obama förklarar sig om moskébygge på Ground zero

Förtydligar tidigare kritiserat uttalande.


I fredags uttalade sig Barack Obama i vad som verkade vara ett ställningstagande för ett moskébygge vid Ground zero, där terrorattackerna mot World trade center ägde rum den 11 september 2001.

– Muslimer har samma rätt att utöva sin religion som alla andra i det här landet. Det inkluderar rätten att bygga en plats för tillbedjan och ett samlingscenter på Nedre Manhattan, i enlighet med lokala föreskrifter, sade presidenten då, enligt Politics Daily.

Men nu backar han delvis från sitt stöd till moskébygget.

– Jag syftade inte på och kommer inte att kommentera hur klokt det är att besluta sig för att bygga en moské där. Jag kommenterade väldigt specifikt folks rättigheter som sträcker sig tillbaka till vårt grundande. Det är vad vårt land handlar om, säger Obama enligt Fox News.

Vita huset poängterar att Obama på intet sätt ändrat sig utan att han bara ville förtydliga att han inte uttalade sitt stöd för den specifika moskén utan för de regler och lagar som gör det omöjligt att stoppa byggen baserat på religion.

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.