Tisdag 30 Nov
Stockholm

Framstående läkare: "Legalisera kokain"

"En spik i kistan" på den restriktiva knarklagen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den välrenommerade brittiske professorn Sir Ian Gilmore, tidigare president för Royal College of Physicians, tycker att kokain ska legaliseras. Samma sak gäller heroin.

En sådan revolutionerande reform skulle drastiskt minska brottsligheten, öka hälsan för missbrukare och spara pengar för vården.

Dessutom skulle insatser för att slå ner på knarkproduktion i till exempel Afghanistan bli överflödig och på så sätt skulle ännu mer pengar sparas.

Därmed ansluter han sig till ordföranden för advokatrådet i England och Wales, Nicholas Green QC, som sagt att det är "rationellt" att överväga "avkriminalisering av narkotikaanvändning" och en stor artikel i British Medical Journal som kallar narkotikaförbudet "kontraproduktivt" och kriminalitets- och terrorstimulerande.

Sir Ian Gilmore menar att nolltolerans mot narkotika visat sig vara en ineffektiv strategi som leder till ökad brottslighet.

– Jag försöker se det med nya ögon, som många andra har gjort. Det finns starka argument för ett nytt synsätt, säger han till Telegraph.

Gilmores ord väger tungt och organisationen Transform, som kämpar för en liberalare narkotikalagstiftning kallar Sir Ian Gilmores uttalande för "en spik i kistan" på den nuvarande synen på knark i Storbritannien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela