- Foto: Roberto Candia/AP/Scanpix

Instängda gruvarbetare fast fram till jul?

Räddningsoperationen väntas ta flera månader.


COPIAPO. 33 chilenska gruvarbetare har sedan 17 dygn tillbaka varit instängda och fångade 700 meter under jord efter att ett klippblock kollapsat över dem.

Gruvarbetarna har befarats döda men i söndags kom ett oväntat glädjebesked. Räddningsarbetare hörde hamrande ljud och hittade till slut gruvarbetarnda.

Trots att det inte gick att komma in till dem lyckades de få ut en lapp där de berättade att samtliga 33 är välbehållna. De har överlevt genom att få i sig vatten som sipprat in i den blockerade gruvan.

Men det kan ta tid innan arbetarna kan räddas från sin fångenskap. Ingenjören som leder räddningsoperationen konstaterar att det kan ta månader att på ett säkert sätt få ut gruvarbetarna, skriver Telegraph.

Planen är att gräva en ny gruvgång stor nog för att kunna få ut arbetarna en i taget.

I Chiles huvudstad Santiago har det rådit feststämning sedan beskedet att alla är vid liv kom. Bilister tutar och tusentals har samlats för att fira vad de kallar ett "mirakel".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.