- Foto: John McConnico/AP/Scanpix

Debattbok kan orsaka ny Muhammedkris

Muhammedkarikatyrerna publiceras igen.


Den danska tidningen Jyllands-Posten hamnade 2005 i fokus när de publicerade skämtteckningar föreställande profeten Muhammed. Flera muslimska länder drog tillbaka sina ambassadörer från Danmark och den danska flaggan brändes i protest på flera håll i världen. 2006 bad tidningen om ursäkt för att ha sårat människor i den muslimska världen.

Nu kan tidningens kulturredaktör Flemming Rose orsaka en ny Muhammedkris. I sin nya bok, Tavshedens tyranni, publicerar han nämligen de tolv Muhammedkarikatyrerna igen.

Och Evan Kohlman, terrorexpert som arbetat för bland annat FBI, varnar Rose för att publicera teckningarna.

– Vore jag han skulle jag mycket allvarligt överväga konsekvenserna av att trycka teckningarna igen, säger Kohlman till Politiken. Han konstaterar också att yttrandefriheten gäller men att det blir upplopp och blodvite varje gång teckningarna trycks.

/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Byggbolaget utreds – förnekar brott vid skredet

Erdogan träffar Azerbajdzjans president

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att möta sin azerbajdzjanske motsvarighet Ilham Aliyev i den azeriska exklaven Nachitjevan på måndagen, rapporterar turkiska medier.

Nasa rymdkapselns hemkomst – efter 7 år i rymden

En mer än sju år lång resa kan ta slut på söndagen, då en rymdkapsel från Nasa är tänkt att landa i Utahs öken. I lasten finns de största mängder asteroidprover som hittills har samlats in.

Irans dubbla krav på Sverige

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.

Man stångades till döds av tjur – ytterligare en förd till sjukhus

En man i Spanien avled efter att ha blivit stångad av en tjur i Pobla de Farnals i Valencia. Enligt radiokanalen Cadena Ser skedde olyckan under lördagskvällen i samband med en lokal festival.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Östersund, singelolycka på E14 vid trafikplats Lugnvik södra.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.