Tisdag 15 Jun
Stockholm

Nu fotar fejkpiloten barnarbetare

Den tidigare fejkpiloten Thomas Salme har varit i två av Limas förorter - för att fotografera barnarbetare.
1 av 17
Den tidigare fejkpiloten Thomas Salme har varit i två av Limas förorter - för att fotografera barnarbetare. Foto: Thomas Salme
2 av 17
3 av 17
4 av 17
5 av 17
6 av 17
7 av 17
8 av 17
9 av 17
10 av 17
11 av 17
12 av 17
13 av 17
14 av 17
15 av 17
16 av 17
17 av 17

Thomas Salme är svensken som i 13 år flög stora passagerarplan i europeiskt luftrum - utan flyglicens. Nu har han lagt om sin yrkebana - och åkt till Peru för att göra fotoreportage om landets barnarbetare. Se hans bilder - exklusivt hos Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LIMA. Thomas Salme lurade flygbolag, myndigheter och passagere - samt sin fru och sina barn - i tretton år. Utan att ha någon licens flög han stora passagerarplan kors och tvärs genom Europa.

När han till slut upptäcktes och dömdes av en holländsk domstol var domarna så imponerade av att han under tretton års tid inte orsakat en enda incident i luften.

Men avslöjandet var bara början på något nytt.

Nu bor Thomas Salme växelvis i Milano och på Aruba i Västindien och jobbar som glamourfotograf. Bland annat plåtar han kändisar som Hugo Chavez och Anita Ekberg samt världens vackraste modeller.

Men allt är inte glamour i Thomas nya liv.

Nyss har han varit i Peru för att med kameran i högsta hugg dokumentera villkoren för barnarbetare.

– Jag hade just läst en artikel i en svensk tidning om barnarbete på 1900-talet i Europa och Sverige. Då var det vanligt och till och med kanske en tillgång för ekonomin och samhället. Men nu år 2010, hur står det till i världen? undrade Thomas Salme.

Hemkommen vittnar han om en plats han inte trodde fanns.

– Jag har precis kommit tillbaka från Lima i Peru, kommit tillbaka från någonting som liknar en film, en dröm, eller något icke jordiskt.

I en förort till huvudstaden Lima, Huachippa, tillverkar man tegelstenar till ugnar.

Han besökte också i Villa El Salvador - en förort helt bygd av sand.

– Man arbetar i sand och man lever inne i sanden. Man har sand liksom i kroppen dagligen, säger Thomas Salme.

De fattiga familjer, som lever där, kommer huvudsakligen från byar i bergskedjan Anderna och de är indianer.

– Barnarbete är vad jag fotograferade i 12 dagar blandat med kriminell verksamhet bland unga i Lima. Nu tänker ni säkert att jaja, det är väl inget nytt. Men att vara där bland barnen och familjerna som lever fattigt är en helt annan sak än att läsa om det, och på ett sätt var det inte så hemskt som jag trodde, säger Thomas Salme.

Givetvis såg Salme också eländet i vitögat.

– De sjukdomar som finns och sprids på grund av brist på vatten och mat är många. Att köpa vatten kostar mycket och är en lyx. Att duscha är inte att tänka på. Jag vill inte forska och komma med statistik, jag tycker det är bättre att återspegla verkligheten med bilder.

Men samtidigt såg Salme alltså också något annat. Överlevnadsförmåga, visst. Men också livsglädje. Och en strimma hopp.

– Jag hoppas att min bildserie kan förmedla känslan och kanske också förståelsen. Barnen arbetar, men tillsammans med sin familj kanske det blir lite roligare och lättare. Jag fick en känsla av att barnen har en livsgnista, en - ta mig fan, styrka - som man ser något positivt i.

– En pappa som arbetade sa till mig att han ville att barnen skulle studera i framtiden, och hoppet fanns i hans ögon, och styrkan i han barn fick mig att förstå att de tror på en framtid, avslutar Thomas Salme för Nyheter24.

Missa inte Thomas Salmes blogg här på Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela