Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hadopi-lagen: Miljontals franska fildelare rapporteras in

- 22/09/2010, 10:34 -

Claudio Bresciani / SCANPIX

Massivt tryck på franska internetleverantörer.

Den kontroversiella franska Hadopi-lagen, som innebär att den som fått tre varningar om upphovsrättskränkningar kan få böter eller stängas av från internet, har trätt i kraft. Och redan har tiotusentals ip-adresser begärts ut av franska upphovsrättsinnehavare. På några veckor väntas miljontals fildelare ha rapporterats in, uppger Torrentfreak.

Och pressen väntas nu bli massiv på franska internetleverantörer. De har nämligen bara åtta dagar på sig att leverera fildelarnas namn, adress, mailadresser och telefonnummer. Klarar de inte det får de böter på 1500 euro per försenad ip-adress och dag. När tiotusentals, eller miljontals, ip-adresser rapporteras in kräver det att internetleverantörerna i princip öppnar sina register fullständigt för upphovsrättsinnehavarna om de ska hinna med. I USA finns som jämförelse ett krav på att leverantörer ska kunna redovisa personuppgifter för en ip-adress per dag eller 28 i månaden.

Inom ett par månader väntas de första fildelarna stängas av från internet och bötfällas.