- Foto: Fernando Llano/AP/SCANPIX

Journalister räknar likbilar

Det blodiga våldet är så känsligt för Venezuelas president Hugo Chavez att han förbjudit pressen att visa våldsamma bilder eller redovisa statistik.


Det är parlamentsval i Venezuela i helgen. I ett försök att stoppa negativ rapportering om säkerheten har landets president Hugo Chavez förbjudit pressen att rapportera om våldet.

– Regeringen vill mörka siffrorna. Man undanhåller folk foton och bilder för att sopa problemet under mattan. Man vill inte att folk ska inse hur allvarlig situationen är i Venezuela, säger Roberto Briceño Leon, våldsforskare och doktor i sociologi, till Sveriges Television.

Det finns inga officiella siffror om hur omfattande våldet är. I ett försök att få en uppfattning parkerar lokala journalister varje morgon utanför bårhusen. Att prata med anhöriga är enda sättet att få reda på sanningen.

– Rättsmedicinarna uttalar sig bara om uppklarade fall. Mördas någon så grips de misstänkta. Men det är det enda de meddelar. De släpper varken några siffror eller någon officiell version, säger Maria Alexandra Monagas, journalist på Ultimas Noticias, till SVT.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.