Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Journalister räknar likbilar

- 25/09/2010, 14:02 -

Fernando Llano/AP/SCANPIX

Det blodiga våldet är så känsligt för Venezuelas president Hugo Chavez att han förbjudit pressen att visa våldsamma bilder eller redovisa statistik.

Det är parlamentsval i Venezuela i helgen. I ett försök att stoppa negativ rapportering om säkerheten har landets president Hugo Chavez förbjudit pressen att rapportera om våldet.

– Regeringen vill mörka siffrorna. Man undanhåller folk foton och bilder för att sopa problemet under mattan. Man vill inte att folk ska inse hur allvarlig situationen är i Venezuela, säger Roberto Briceño Leon, våldsforskare och doktor i sociologi, till Sveriges Television.

Det finns inga officiella siffror om hur omfattande våldet är. I ett försök att få en uppfattning parkerar lokala journalister varje morgon utanför bårhusen. Att prata med anhöriga är enda sättet att få reda på sanningen.

– Rättsmedicinarna uttalar sig bara om uppklarade fall. Mördas någon så grips de misstänkta. Men det är det enda de meddelar. De släpper varken några siffror eller någon officiell version, säger Maria Alexandra Monagas, journalist på Ultimas Noticias, till SVT.