Konvertit fick livstid för bombdåd

En 22-årig britt får livstid för bombattentat mot restaurang.


EXETER, STORBRITANNIEN. 22-årige Nicky Reilly som konverterat till islam dömdes på fredagen till livstids fängelse för att han försökt genomföra ett självmordsdåd på den välbesökta restaurangen Giraffe i Exeter i sydvästra England.

Reilly skadades när en hemmagjord bomb exploderade, som han försökte sätta ihop på en av restaurangens toalett. Han greps utanför restaurangen med skador i ansiktet och på händerna.

Attentatsförsöket bedömdes av rätten som mycket grovt.

– Självmordförsöket var välplanerat och hade ett antal planerade offer, vars avsikt var att terrorisera invånarna i det här landet. Det var bara ren tur att det misslyckades, sade domaren Justice Calvert-Smith, enligt Mirror.

I ett förhör i oktober erkände sig 22-åringen skyldig till mordförsök och förberedelse till terrorism.

Reilly lider av Aspergers syndrom och har inlärningssvårigheter, men dömdes trots det till fängelse.

Reilly mobbades av tonåringar i sitt bostadsområde – han kallades i flera år för "tjockis" och "bögjävel". Enligt brittiska tidningar kan mobbingen ha varit det som drev Reilly till de våldsamma handlingarna.

– Den här typen av brott, som lyckligtvis är ovanliga i det här landet, utförst ofta av människor som inte är kriminella på andra sätt. Man hävdar i stället att det är av religiösa skäl, precis som du gjorde, sade domaren till Reilly.

Ett nyhetsinslag om händelsen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!