Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska soldater utkämpar intensiva eldstrider

1 av 1

MATS NYSTRÖM/SCANPIX

Nyheter | 07/10/2010 08:34

30 eldstrider och 15 bombangrepp på några månader.

Läget är mycket skarpt för de svenska sodlaterna i Afghanistan. Medan svenska politiker pratar om att läget stabiliserats utkämpar de svenska styrkorna intensiva eldstrider och får understöd av amerikanska stridsflyg.

– Det har varit ett mycket stort antal eldstrider, drygt ett 30-tal, säger överste Gustaf Fahl, chef för den nuvarande styrkan FS 19 som sändes ner i maj, till SvD.

Några fler svenska soldater har inte dödats sedan två officerare dog i februari i år. Men afghansk polis och militär som samarbetat med och stridit sida vid sida med svensk trupp har fått sätta livet till.

Enligt Gustaf Fahl är det dock nödvändigt att de svenska soldaterna fortsätter att söka upp de farliga talibantäta områden där risken är som störst att bli attackerad.

– Vi kan inte lämna människor som lever där under talibanterror i sticket. Vi måste försöka bryta utvecklingen även där. Ger vi oss inte på de områdena är de som cancersvulster, då växer problemen. Andra områden är relativt sett säkra, säger Gustaf Fahl till SvD.