Tisdag 28 Sep
Stockholm

Välorganiserade rånare kom över byte på 15 miljoner

På 80 sekunder fick rånarna med sig ett byte av värdet 15 miljoner. Gärningsmännen var beväpnade med pistoler och handsläggor - men döljde inte sina ansikten.
1 av 2
På 80 sekunder fick rånarna med sig ett byte av värdet 15 miljoner. Gärningsmännen var beväpnade med pistoler och handsläggor - men döljde inte sina ansikten. Foto: DANSK POLIS
Här flyr rånarna från guldsmedsbutiken.
2 av 2
Här flyr rånarna från guldsmedsbutiken. Foto: DANSK POLIS

Rånarligan Rosa pantrarna tros ligga bakom rånet i Köpenhamn för två veckor sedan. Klockor värda 15 miljoner försvann på 80 sekunder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rånarligan Rosa pantrarna

* Ligan tros vara en löst sammansatt grupp av ex-militärer från Balkan. Smeknamnet kommer från deckarkomedin Rosa pantern, då de gömt en värdefull juvel i en ansiktskrämburk - precis som i filmerna.

* Rånarligan misstänks bland annat för att ha rånat butiker i Dubai, Tokyo, Paris och London.

* Ligan blev världskänd under en kupp i London den 20 maj 2003. Två män gick in i juvelbutiken Graff. Tre minuter senare försvann de med smycken värda över 200 miljoner kronor: detta kom att bli det största rånbytet i brittisk historia.

* De är kända för att vara proffesionella och aldrig lämna något åt slumpen. Vid ett rån placerade de en "nymålat-skylt" på en bänk framför butiken som skulle rånas - för att undvika att någon skulle sätta sig på bänken och bevittna rånet.

* Den 42-årige gängmedlemmen Rifat Hadziahmetovic utelämnades i augusti till Japan från Spanien eftersom han var misstänkt för en kupp i Tokyo 2007. Då lyckades han stjäla en diamanttiara med värdet 15 miljoner kronor.

* Ligan har hittils aldrig avfyrat ett vapen i samband med ett rån. Trots detta varnar polisen för att de är väldigt farliga.

KÖPENHAMN. Rosa pantrarna, som de kallas, har slagit till igen. Proffsligan som misstänks komma från det forna Jugoslavien har de senaste åren kommit över åtskilliga miljarder i filmlika rån över hela världen.

Enligt uppgift till Aftonbladet kan de också ligga bakom rånet för två veckor sedan i Köpenhamn.

Det var mitt under lunchrushen som två elegant klädda män klev in i guldsmedsbutiken och bad att få titta på en exklusiv mobiltelefon.

– De sa att de gärna ville köpa den men att de var tvungna att hämtar pengar, säger butiksbiträdet Daniel Marslow.

En halvtimma senare kom männen tillbaka i sällskap av två andra. På 80 sekunder krossade männen glasmontrarna och slängde ner dyrbara klockor i väskor.

– De stal klockor för i vart fall 15 miljoner. Det är otroligt vad fyra människor kan göra på en dryg minut, säger butikschefen Hans Ryser.

Gärningsmännen som varit beväpnade med pistoler och handsläggor försvann sedan spårlöst i en stulen Volkswagen Golf. De fick med sig flera exklusiva ur, bland annat en Patek Phillippe för cirka en miljon kronor.

Under måndagen släpptes bilder från butikens övervakningskameror. Gärningsmännen är inte maskerade och fingeravtryck ska även ha säkrats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela