Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gorbatjov: Omöjligt vinna i Afghanistan

- 27/10/2010, 10:39 -

Paul White/AP/Scanpix

Tidigare ryske presidenten utesluter Natoseger i kriget i Afghanistan.

Kriget i Afghanistan har pågått sedan 2001 och krävt över 30 000 människors liv. Någon seger för USA och de Natoledda ISAF-styrkorna mot talibanerna ser inte ut att vara nära förestående. Och nu går forne Sovjetledaren och tidigare ryske presidenten Michail Gorbatjov ut och förklarar att en seger i kriget är omöjlig.

Enligt honom bör USA och Nato dra sig ur för att undvika att Afghanistan blir ett "nytt Vietnam".

Gorbatjov drog själv tillbaka styrkorna från Afghanistan efter tio års krig under sin tid som Sovjetledare.

- Seger är omöjligt i Afghanistan. Obama gör rätt som drar tillbaka trupperna. Oavsett hur svårt det blir, säger Gorbatjov till BBC.

Han menar att USA själva är orsaken till att kriget inte går att vinna i och med att de inte respekterade den överenskommelse som fanns med länderna i regionen om att Afghanistan skulle vara ett neutralt och demokratiskt land med goda relationer till grannländerna.

- Amerikanerna sa alltid att de stödde detta, men samtidigt tränade de samma militanta krafter som i dag terroriserar Afghanistan och större och större delar av Pakistan, säger Gorbatjov till BBC.

Enligt Gorbatjov är ett tillbakadragande av trupperna den enda vägen framåt.

- Var är alternativet? Ett nytt Vietnam? Skicka in en halv miljon soldater?? Det skulle inte fungera, säger han och föreslår att Nato i stället hjälper till med återuppbyggnaden av landet.